Quantcast
Channel: Collie-Collie
Viewing all 455 articles
Browse latest View live

Knip Mode september 2016

$
0
0

In de snikhitte val je met dit boekje wel duidelijk gelijk met je neus in de herfst... De cover laat duidelijk zien dat het volgende seizoen voor de deur staat en dat er zo te zien een prachtig kort jasje in staat en best kleurig is.


Dit zijn altijd fijne overzichtjes... en deze keer ook duidelijk bij de geshowde combinaties op model, met daarbij welke kledingstukken er gebruikt zijn... Er zijn deze keer zes looks gecreëerd, met twee jurkjes, een vest, een jas, een jasje, twee blouses, twee broeken, een top en een rok, maar er kunnen nog meer looks gecreëerd worden. Ik ontdekte bij de website van de Knip nog een combinatie van de rok met het jasje...


Look 1: De jas (nr. 13) is van gekookte wol en de jurk (nr. 16)van tricot.

Het jurkje is een basisjurkje met V-hals en een iets uitlopende rok. Hier laten ze een sportieve look zien  met platte (draken) van enkellaarzen. Maar met een klassieker schoentje met een hak of een leuk laarsje.... met of zonder hak, krijg je een héél andere look. Ideaal fietsjurkje. De driekwart mouwen zijn ideaal voor deze tussentijd, maar ben je Miss koukleum, dan teken je gewoon een stukje aan de mouwen.

Misschien ben ik een memmelkont... maar het jurkje komt een beetje halfwas onder deze jas uit... En zo'n fludderstukje van 1cm of ietsjes meer, dat vind ik niet mooi. Dus ik zou een stuk kortere jas bij het jurkje dragen, of een iets langere jaf óf gewoon een ander jurkje... Want als je jurk nr. 2 neemt gaat dat prima onder deze jas... zie blz. 65.

De jas is een héél eenvoudig modelletje. Ruimvallend recht model. De sluiting is deels met knopen, echt en nepperds en deels met drukkers, achter de neppers van knopen. De jas heeft genoeg ruimte om een hele dikke trui onder te dragen. Ook leuk om met jeans of met een strak sluitende langere jurk of rok te combineren. Wijd zou ik niet doen, want dan wordt het log. De jas wordt in dit boekje overal open geshowd... maar gesloten zou ik er een nonchalant rommelige sjaal (dus een sliert langer dan de ander) dragen om de rechte (brede) snit te doorbreken.

Look 2: De broek (nr. 5) is van stretchkatoen, de blouse (nr. 3) van ... (ik heb de soort stof nog niet kunnen vinden) en de zwarte top (nr. 14) van crêpe tricot gemaakt. De broek is een strak model zonder toeters en bellen. Bij deze broek is het wel belangrijk dat als je stevige bovenbenen hebt je eerst het patroon goed opmeet, want anders pas je de broek gewoon niet en dat is zonde. De blouse is een beetje een streng ogende blouse. Wat mij betreft overbodig om onder de top te dragen. Wil ik een laagje extra voor de warmte pak ik wel een shirtje en laat ik de leuke hals helemaal vrij, want die is ontzettend leuk!! Ook dat de panden voor en achter van lengte verschillen en een strikceintuurtje voor de taillering. Ik vind het een mooie top.


Look 3:  Het jasje (nr. 9), afgeleid van de jas nr. 13, is van tweed en de broek (nr. 5) van stretchkatoen. Dit jasje vind ik een beetje twijfelachtig. Dit soort lossige jasjes is altijd handig om in je garderobe te hebben, maar ik vind de mouwen, die op dezelfde hoogte als de zoom van het jasje eindigen altijd een beetje breed tonen. En vooral zo'n wijde mouw als hier... Dat is goed te zien bij de foto rechts (niet te vinden in het boekje, maar op de website van de Knip), maakt het nog breder... Kirsten vind trouwens het jasje wel leuk, dus... het is ook gewoon een kwestie van smaak.

De blouse vind ik ook hier weer zo streng ogen. Terwijl het gewoon een witte blouse is... niks geks, maar ik vind dat hoog tegen het strotje aan gewoon niks... Ik zou dus onder het jasje een eenvoudig shirtje of dun truitje dragen met een mooie halslijn. De broek in een effen tintje zou al een enorme verbetering zijn. De witte gympen vind ik trouwens heel leuk, mijn meiden lopen er constant op, maar bij deze kledingcombi vind ik het niet wauws...

Misschien zou Kirsten de witte gympies, met het jasje leuk vinden bij een strakke blauwe jeans (hoog water in de polder natuurlijk) en een simpel wit shirtje met lage ronde hals... Het wit van het shirtje legt de link met de gympen.

Look 3A: Het jasje (nr. 9) is van tweed, de rok (nr. 11) van imitatieleer en de blouse van zijde. Onder ditzelfde jasje zit eenzelfde model blouse als Look 3 links, maar dan met een printstofje... Mwa... Het gaat er niet zo op vooruit hoor... De rok en hakken vind ik wel mooi, maar kleuren helaas niet mooi bij elkaar.



Op de foto is duidelijk te zien hoe de deelnaden lopen en dat geeft een leuk stoer effect. Werk trouwens met dit materiaal niet met spelden, maar met klemmetjes. Het is een beetje zonde als je na al je werk overal gaatjes ziet zitten in de rok.

Look 4: De jas (nr. 13) van gekookte wol, de top (nr. 14) van crêpetricot en de rok (nr. 11) van imitatieleer. De jas is een pláátje als je zo op straat voorbij stapt. Ook heel mooi bij de rest van de look. De mooie klassieke kokerrok met heupstuk, stoere naden met mooie stiksels en een loopsplit. Er op de top, ditmaal zonder stoorzender van strenge blouse en je ziet hoe mooi de halslijn nu uitkomt. Mooie hakken eronde, helaas is de kleur niet gelijk aan de rok, het vloekt zelfs een beetje... Is wel iets om op te letten... Schoenen mogen best een tikkie anders zijn van kleur, maar laat dat samen met een tas zijn èn/of ton-sur-ton... dus tikje donkerder of lichter als het een kleur uit de outfit moet zijn. Buiten dat... het is gewoon een mooi totaalplaatje!


Look 5: De blouse (nr. 3) van zijde en de broek (nr. 18) van crêpe. De strenge blouse met een printje deze keer niet met alle knoopjes dicht... en dat scheelt al een boel. Ik zal de blouse zelf nooit maken, maar het is een verbetering. De broek is met een ceintuurtje van dezelfde stof als de broek en heeft een ingeperste vouw in de pijpen. Ik ben geen voorstander van dat soort pijpen, maar dat komt omdat het ook niet staat met mijn stevige bovenbenen... Dan is namelijk de vouw op de bovenbenen vaak bijna glad getrokken en vanaf de knie heb je een haarscherpe vouw... nee... Is helemaal niks vind ik... Bij dit model is het als je stevige bovenbenen heb belangrijk om de bovenbeen broekspijp goed op te meten. Dezelfde mooie schoenen als bij look 4. Helaas past de kleur ook niet bij deze look, de kleur in de blouse vloekt erbij.

Look 6: De vest (nr. 7) van gekookte wol en jurkje (nr. 1) van tricot (Punta di Roma of stretch-crêpe of suèdine). Wat is dat toch met die springende fotomodellen... werkt niet voordelig... Het vest is een leuk lekker warm vest, wat bij héél veel kledingstukken staat. Kies een neutrale kleur stof zoals dit grijs en je kan het waarschijnlijk bij meer dan de helft van je garderobe dragen. Het jurkje is een leuk jurkje, met net zo'n leuke halslijn als de top. Het jurkje is een getailleerd model met ingezette zijpandjes (kijk op de technische tekening en dan zie je ze). De stof is een Punta di Roma. Dat is een mooie stof, waarbij je ook niet bang hoeft te zijn, dat je je lingerie er doorheen zult zien (mits de goede maat natuurlijk!!!). De enkellaarzen met die sokken is helemaal niks. Wil je stoer of sportief... doe dan leuke halfhoge laarzen, type Engels of Cowboy


De basis van deze jas is de jas (nr. 13)  uit de "Best Basics" van grijze gekookte wol. De kleur lijkt hier anders, maar de foto is bewerkt en is ietwat bruinig/geliger gemaakt. Het moet je ding zijn om mooie kledingstukken op te leuken, terwijl het eigenlijk niks verders nodig heeft. Maar... ben je meer een Oilily type... en/of hou je van wat meer drukte, in stofjes, combinaties en printjes, dan kan je je heerlijk uitleven met lintjes, knoopjes en fantasie. Tussen de knopen zijn een zwik verschillende knoopjes vastgezet... en op het linkerpand zijn bloemen gecreëerd met lint en knoopjes als hartje van de bloemen.


Foto links is het jurkje van dunne geprinte tricot gemaakt. Dit galaxy stofje vind ik eigenlijk nog wel leuk. Ik zie me het wel maken voor Kirsten (mits ze het leuk vind). Het jurkje is simpel en leuk. Wel linke soep met bukken, maar Kirsten draagt er zo'n broekje met korte pijpjes onder, zodat er niks te zien valt. Ik ben niet zo van de lompe schoenen en zo, maar deze versie met nonchalant naar beneden gesjorde lange sokken kan ik wel waarderen. Nu heeft de dame ook wel leuke slanke lange stelten, dus mja... die kan het hebben. Maar het totaalplaatje is gewoon leuk!

Foto rechts is de jas van satijn gemaakt. Ehhhhh... goeie grutjes... da's wel even veel fouts... Verboden om dicht te dragen, deze Bomber -XL... En dan ook nog die kniekousen, met streepjes, èn lompe schoenen... foei... Hoe erg krijgen ze het verzonnen... Daar krijg je geen enkele tiener in... Dat soort schoenen heeft Kirsten trouwens wel, maar die combineert ze wel op een manier, met een slanke jeans... grote relax trui, haar in een knot op zolder, leuke oorbelletjes in... De boel moet in balans zijn...


Foto links is de top van tricot en de broek van imitatieleer met stretch gemaakt. Het eerste wat Bridget zei van deze blz, ja tegenwoordig wordt er meegekeken, dat sokken in open schoenen met hakken niet kunnen... Ja... dat zeg ik dus ook altijd. En dat dat roze tasje héél fout is. Ik kon alleen maar ja knikken. Ik ben het helemaal met haar eens. De broek vond ze leuk (maar hij mag géén opgerolde broekspijpen hebben en het liefst een stukje langer dan wat te zien is op blz. 9 en 10). De top vind ze te kort, maar dat is een kwestie van verlengen als dat het enige probleem is.

De stof van de broek is héél leuk. Deze is gemaakt van imitatieleer, maar je hebt tegenwoordig ook gecoate stoffen met een effect van imitatieleer, terwijl je het gemak heb van een normale stof naaien en ook met wassen is het lekker makkelijk.

Foto rechts is de top van Grove bouclé-tricot en het rokje van jacquard stof gemaakt. Deze volledige set moet je zelf tekenen en staat niet op het raderblad. Ik vind dat altijd héél vervelend... Ik koop een patronenboek van de Knip of van wie dan ook en verwacht dat alles er gewoon in staat, óp raderblad wel te verstaan. De top is trouwens heel leuk qua modelletje met ietwat uitlopende mouwen en op een leuk plooirokje. Voor Kirsten en Bridget mag ik het setje maken, maar dan wel in héél andere kleur stofjes. De sokken werden ook niet gewaardeerd. De schoenen door mij trouwens ook niet. Ik vermoed dat als het van die rommelsokken zijn, zoals bij dat ene korte jurkje, je me wat minder zou horen koeren, maar zó??? Neeee... foute boel hoor. De hoed vind ik trouwens leuk, maar dat kan misschien komen omdat Bridget exact zo'n zelfde hoed heeft. En die staat haar ontzettend leuk... ook bij Kirsten trouwens, want die bietst hem van haar!!


Foto links is het jurkje van tricot gemaakt (96% viscose en 4% elastan). Actie: van € 27,95 voor € 24,95. Waarom zit deze freule eigenlijk zo opgeprikt op dit stoeltje... Waarom staat daar een stoeltje?? Reclame voor de Kwantum??? Vind ik toch niet bij kleding maken horen, zeker niet als ik wil zien hoe de kleding valt. Ook al is dit met dit jurkje niet helemaal onduidelijk... Ik vind het leuker om kleding staand aan te zien.

Zo dat was even de huishoudelijke mededeling wat betreft stoelen en staan. De jurk in kwestie is een leuk modelletje, met een halslijn die lijkt op de top, alleen wat smaller V-tje heeft. De rok heeft meerdere banen waardoor het licht klokkend valt. Perfect om mee te fietsen, maar ook om in de auto te stappen is het ideaal. Geen bergen stof die tussen de deur kan vallen, dus een fijn modelletje, die voor elke gelegenheid wel geschikt is. Het stofje bepaald de gelegenheid. Wat ik jammer vind is dat de leren ceintuur en de hoge hakken totáál niet met elkaar matchen. Ze passen beiden wel bij het stofje, maar niet bij elkaar... Dan moet je dat als stylist gewoon niet bij elkaar poten. Is géén potje!!

Foto rechts is het jurkje van satijn met randdessin gemaakt (74% katoen, 22% polyester en 4% lycra). Actie: van € 31,95 voor € 28,95. Als je het jurkje zo ziet zou  je niet denken dat het patroon uit een gedeelte boven en een gedeelte onder bestaat. Maar als je goed kijkt, zie je bovenin het steeltje, waar precies de gele bloem zit, dat daar tussen die twee de grens tussen jut en jul zit. Netjes geknipt dus. en dat moet je met dit soort stofjes altijd. Neem wat meer stof, zodat je altijd de mooiste indeling van het motief op je patroon krijgt. En neem de tijd... laat het even liggen als je het er op gespeld hebt en kijk er later nog een keertje naar. Het jurkje is héél eenvoudig van snit, maar moet wel secuur genaaid worden, want anders gaat het puntje van de rok middenvoor boven de taille lelijk worden. Ook al zal dat met een druk motiefje niet zo opvallen, dat soort details moeten wel mooi genaaid worden.

Tip: Met tricot jurkjes heb ik wel gemerkt dat het héél erg verschilt wat voor soort tricot je neemt hoe het uiteindelijke resultaat is. Bij dunne fluddertricot, zie je gewoon alles doorheen wat je er onder draagt... en volgens mij kan dat toch nooit de bedoeling zijn. Dus check de dikte van de tricot en draag eventueel een los onderjurkje onder het jurkje, dat verzacht en verdoezeld een hoop ongewenste lijnen door je tricot jurkje heen. Dit geld ook voor satijnen stofjes... door de glans benadrukt het elke inkeping of verdikking van je lingerie.


Foto links is het jurkje van tricot gemaakt. Het stofje vind ik vréselijk van kleur... Jakkes, en de schoenen helpen ook niet echt erbij. De jurk is als ik het zo zie het basisjurkje van blz. 8, maar dan met een overslagdeel met bij de schouder en taille wat plooitjes om het op te leuken... Nou... van mij mag die flap gewoon wegblijven. Totaal overbodig fliebelding. Bij dit model kan je nu wel goed zien dat het patroon getailleerd is en ook is nu goed te zien hoe lang het jurkje nu eigenlijk valt. Heb je zoals de meeste dames in dit boekje wauwiewoepie stelten dan is het een mooie lengte. In mijn geval krijg ik ernstige trekneigingen om de boel langer te krijgen en alleen met een bord lef als ontbijt èn panty vind ik het prima om met deze lengte rond te springen. Ik ga er dan ook voor om het simpelweg te verlengen... dan is ippies helemaal happy!!

Foto rechts is het vest van harige tricot gemaakt. Eronder gecombineerd met het jurkje van tricot randdessin. Dit is het vest ook uit de basisgarderobe, maar dan van een meer opvallend kleurtje. Het is alleen, omdat de dame haar achterwerk op een Kwantum stoeltje heeft gevleid, niet te zien of het jurkje er qua lengte mooi bij past. Want als je gaat zitten verschuiven jurkjes altijd... en nu is gewoon niet te peilen waar het ongeveer uitkomt.

Het enige is... je kan het jurkje dat bij de basisgarderobe getoond wordt bij het vest vergelijken met dit jurkje... mits in de beschrijving de lengtes van het jurkje wel wordt aangegeven... Ik zal eens kijken... dan hoeven jullie dat niet te doen... De achterlengte van jurk 1 is ca. 106,5cm en het jurkje hier nr. 19 is de achterlengte 97cm... Er zit dus aanzienlijk verschil in beiden jurkjes... De achterlengte van het vest is 95,5 cm...

Nu komt het volgende... Bij jurkje 1 springt de dame... en is het niet geheel duidelijk... Zie je wel hoe onhandig dat gespring is!!!! Tsjonge... De jurk steekt er wel pietsie onderuit... Dus waarschijnlijk heeft dit vest bij het jurkje 19 weinig verschil in achterlengte... Nu... gelukkig is het zo, dat als je het vest te lang vind... kan je er altijd een stukje afhalen, zodat het er mooi bij past... Dat is het voordeel van zelfmaakmode...


De rok is gemaakt van crêpe (68 viscose en 32 polyester). Actie: € 21,95 voor € 19,95. Deze rok is ideaal als je niet van die charmante slanke benen hebt op de bovenste etage dus, dan bedoel ik met name rond en boven binnenkant kniegebied. Alleen het heupstuk is weer dusdanig, dat je deze rok niet moet kiezen als je een buikje hebt, ook al heb je een smalle taille, want dat wordt ongenadig benadrukt met die horizontale naaldplooitjes. Dus... platte buik!! slanke taille, en eventueel stevige boven benen, dan is het perfect geregeld.


Dit zijn pagina's met inspiratie en is van oude jeans gemaakt. Tsja... dit zijn interpretaties/inspiraties van de catwalk... In het midden, een doorschijnend kantjurkje, zonder beha mèt zwarte slip eronder??? Groene regenlaarzen??? Soort van lapjesdekencape, met kroontje op d'r bol en sjaggo snuit??? De foto's links en rechts maken het er ook niet wauwie-er op... Gelukkig is het maar inspiratie... Een jeansstofjes in lapjesdeken-patchwork-effect...

Het jasje van foto rechts, is niet gemaakt met het patroon wat er bij staat als technische tekening. Dus het is als inspiratie bedoeld. En dat vind ik wel jammer, want dan wil ik eigenlijk geen inspiratie, maar gewoon zien hoe zo'n jasje met met al die jeansstukjes met patroon nr. 10 er uitziet. Want wat ik als inspiratie zie, vind ik nogal log ogen... te wijd... geen sluiting... gedragen op, weliswaar verkeerd voor erbij, maar wel leuk rokje met een puf-snik-heet winters gebreid colletje...

Je moet dit gewoon uit proberen en als het patroon goed is, dan moet het met jeansstofjes altijd wel goed komen... maar wèl met een goed zittend patroon en jasje... niet zoals het voorbeeld dus. Er staan tips bij vermeld... en het is handig om die even door te nemen...


Foto links is het jurkje van tricot gemaakt. Wat een kleur kan doen hè!! Dit modelletje is een aantal foto's terug van een zandkleurige bedoening gemaakt blz. 22, en dat maakt een groot verschil. Niet dat ik dit jurkje gelijk leuker vind met die flap, maar het is een groot verschil. Opvallend is dat het jurkje nu ook ineens een straatje langer valt dan bij die andere dame... Hmmm hoe valt het jurkje nu echt... Op de knie... dat ik hem ook kan dragen... of op de lengte van die met het lelijke stofje en ik dus dacht te moeten verlengen... Dat wordt dus nameten!!

TIP voor de Knip. Als de fotomodellen verschillen van lengte, en zo te zien bij hetzelfde patroon jurkje kan daar een flink verschil in zitten. Vermeld gewoon hoe lang het fotomodel is. Dan kan een ieder voor zichzelf inschatten of het jurkje op de knie valt, of riant boven de knie. Bij voorbaat dank!

Foto rechts is de top van gestreepte sweatstof en de broek van stretchcrêpe gemaakt. Het is een leuke sportieve top. Ook gemaakt van een leuk stofje en in allerlei stofjes, uni, streepjes, stipjes te maken. Alleen zonde dat er een vetersluiting is gebruikt, voor zo'n kort splitje. Oogt een beetje uit balans, een beetje gepropt daar onder het strotje, met ook nog een kraag eronderuit gewurmd. Ik denk dat de top zonder vetersluiting ook de lekker casual uitstraling heeft, wat denk ik de bedoeling was. Nu oogt de vetersluiting mèt ook nog eens een blouse héél veel... Zonder vetersluiting is dat denk ik meer in verhouding. Hoewel van mij de blouse er wel helemaal onder mag verdwijnen, gewoon een onzichtbaar shirtje als dat voor de temperatuur nodig is. De halslijn is mooi en heeft geen toeters en bellen nodig.

De broek lijkt op de broek van de basisgarderobe, maar dan zonder vet ingestreken plooi in de broekspijp... Even checken hoor... Ja, het is exact dezelfde broek, maar oogt nu ruimer bij de bovenbenen... Wonderlijk... want deze dame oogt niet dat ze schriele pootjes heeft... Ik zou dan gewoon sowieso even de broek opmeten als je stevige bovenbenen c.q. hele dunne bovenbenen hebt, want te strak of te wijd is beiden niet leuk. De schoenen en sokken... sjucht... Waarom geen leuke witte All stars er onder. Wil je persé sokken dragen in je schoenen er zijn tegenwoordig sokken die helemaal in je schoenen vallen... please!!!! Is zoveel leuker om te zien.

Bij het doorlezen van welk merk de schoenen zijn blijken de schoenen uit de eigen collectie van de Knip te komen. Dus het is geen gesponsord item!!! Gebruik deze gewoon niet!!! In ieder geval niet met grijs gestreepte sokken! Gebruik "onzichtbare" sokken.


Het vest is van gestreepte tricot en de rok van stretch-crêpe gemaakt. Mexico... tenminste daar doet de stof mij qua sfeertje, streepjes en kleuren aan denken. De voorkant is niet te zien... Altijd jammer dat er wel leuke foto's zijn, maar voor totaal informatie heb ik meer nodig dan die twee kleine cirkel fotootjes links. Als ik naar de technische tekening kijk, zou ik zo'n vest prima bij mij passen, mits niet met zo'n rok, want dat staat ècht voor geen potje... Terwijl die rok mij prima staat... maar niet met een recht wijdvallend vest. Dus, ik pak een jeans, leuk dun truitje of shirt, enkellaarsjes... eventueel als het frips is nog een sjaal en hopla ik zit snor!... Dus, schat goed in wat bij je past qua lijf... en pas daar ook de rest van de outfit op aan.


De jurk is van Double face-tricot met zwarte binnenkant en de jas is van gekookte wol met strecht erin gemaakt. Het jurkje is een eenvoudig leuk modelletje. Niet moeilijk om te maken. Alleen qua lengte lijkt het me een beetje kort als je niet zulke fraaie knietjes/bovenbenen hebt. Dus eventueel een stukje verlengen. De schoenen zijn log en onelegant onder zo'n jurkje. Wil je geen hoge hakken, dan zijn er vast wel schoenen met deze hoogte en elegante snit. Bij voorkeur in een mooi rood kleurtje, net zoals de jas. Staat er prachtig bij! De stof met bloemenprint vind ik véél te groot. Ik hou absoluut niet van dit soort prints... Zet de bloemen maar in een vaas, dan vind ik ze véél leuker.

De jas in lekker knalrood is prachtig van kleur. Zou ik graag aantrekken hoor. Jammer dat de jas gesloten niet in z'n totaliteit te zien is, maar zou het een te groot breed vlak worden, gewoon breken met een sjaal die nonchalant in ongelijke lengtes om je nek zwiert.



De blouse is van lichte- en donkergroene satijn en de broek van blauwe stretchcrêpe gemaakt. Erbij het vest van blz. 64. Deze blouse is een variant op de blouse uit de basisgarderobe blz. 9, 10 en 12). De blouse heeft voor en achter decoratieve (achter) schuin over elkaar vallende extra panden. Er wordt ook gewerkt met twee kleuren groen, vind ik jammer, want dat staat niet mooi bij de donkerblauwe broek. Eigenlijk is zo'n blouse in één tint veel mooier, dan komt de eye-catcher van die extra panden nog beter uit. 


Het jasje is gemaakt van gekookte wol met stretch. De broek is van imitatieleer met stretch en craquelé effect gemaakt. De kleur van de jas staat mij niet, dus die geef ik graag door, maar het modelletje vind ik ontzettend leuk. Ook leuk dat er gepassepoileerde knoopsgaten in de sluiting zijn verwerkt. Is dat een straatje te ver, dan kan je natuurlijk ook gewone knoopsgaten maken of zoals bij de jas uit de basisgarderobe met drukkers achter de knopen werken. 

Smaken verschillen... De broek heeft een opvallende zijkant met nestels en sierveter. De broek moet niet al te strak worden gemaakt, want dan komt er steeds kracht op die nestels te staan en dat is bij imitatieleer niet zo'n strak plan. De tas is een leukerd en staat mooi bij dat geel en kleurt exact bij het materiaal van de broek. Perfect!


Foto links van het jasje is een duidelijke naaibeschrijving gemaakt met daarbij ter verduidelijking tekeningen.

Foto rechts is de top gemaakt van imitatieleer en punta di roma-tricot en de rok van punta di roma. De set schijnt in de stijl van het Franse modehuis Hermès te zijn... en volgens de Knip oogst je beslist veel bekijks en complimenten. Het eerste geloof ik graag dat je veel bekijks hebt met dit gedrocht, maar complimenten... Ik zou er niet van uit gaan dat je dat gebeurd...


De jurk is gemaakt van linnen, in een schitterende kleur trouwens. Een lezerswens is een nieuwe rubriek bij de Knip. En dat kan natuurlijk van alles zijn. Iets wat je niet vaak tegenkomt. En dat is met deze jurk ook het geval. Het jurkje verwacht je eerder bij kleine meisjes vanaf een jaar of 3 tot maximaal een jaar of 11... en niet voor een volwassen dame, maar waarom niet. Het modelletje is eenvoudig, heeft zwier door de tweelaagse A-symmetrische rok, met mooie oprijgjes aan de zomen en een strikceintuur om het mooi getailleerd te maken. Leuke zakken, zulke heb ik voor Bridget ooit gemaakt, en die vond zij helemaal geweldig, want er konden namelijk héél veel steentjes en schelpjes in!! De laarsjes zijn leuk qua kleur en hak, zelfs de zelfgebreide sokken vind ik zo rommelig in het laarsje leuk. Gecombineerd met een glad shirtje, dus niet het voorbeeld met driekwartsmouwen, en een stoer kort spijkerjasje, zou ik het zo aan willen trekken. Haren op zolder, was losse plukjes eruit trekken... eenvoudig oorbelletje... Helemaal leuk!


Guts... deze rubriek bestaat nog steeds en in plaats van 5 x anders is het 6 x anders geworden, pfff... Qua stofjes is het helaas nog steeds pet, maar het is duidelijk een gesponsorde rubriek (denk ik, want wie koopt dit???), dus mja... Ik snap het niet van Nooteboom... Als je een héle rubriek tot je beschikking hebt, met 4 pagina's!!!!, dan zorg je er toch voor dat je geweldige combi's neerzet, zodat je online helemaal plat wordt bezocht en je webwinkel bijna overbelast raakt... Maar goed... zal wel aan mij liggen.

Foto links de top is gemaakt van jacquard-tricot. Foto rechts, dame links is de top van luxe tricot en de rok van viscose met print en de dame rechts is de top van tricot en de rok van tweed gemaakt.

Laat ik het dus niet over de stofjes hebben, want dat is inmiddels wel bekend... De patronen... Het shirtje is een leuk shirtje. Eenvoudige belijning, een leuk effectje aan het voorpand, mits in de goede maat is het goed te zien... Helaas hebben de dames hier een te grote maat aan, c.q. het lijfje valt te lang... zelfs een ceintuur wordt er in de taille gedragen, zó fout is dat. Het uiterst linker exemplaar zit wel aardig geloof ik, maar is toch ook een pietsie te lang.

Het rokje komt links denk ik ook het leukst uit de verf, maar dat weet ik niet zeker, omdat ik de voorkant, waar de stolpplooi zit, niet kan zien. Ik denk wel dat het rokje een stukje korter wat pittiger zal zijn... Want het valt eigenlijk een beetje lijzig zo. Kan deels ook door de verhouding van het shirtje erop komen... Ik denk dat je dat zelf in de spiegel het beste kunt beoordelen, mèt de schoenen die je er onder wilt dragen erbij. Dat geeft namelijk een nauwkeuriger beeld, of het een Yes, een Mwa of een Nee is. De enkellaarsjes bij het rode rokje zijn trouwens héél leuk!!...



Foto links. De dame links is de top van gemêleerde tricot en rok van tricot gemaakt, de dame rechts heeft een top van Jacquard-tricot en rok van joggingstof met denimlook aan. Foto rechts is de top van tricot en de rok van viscose gemaakt.

Wat een verschil!!! Ze hangt er helaas een tas voor, maar bij de rechter dame van de linker foto is duidelijk te zien dat het rokje korter valt, dan bij de linker dame (die overigens wel leuke enkellaarsjes met lage hak aan heeft). En dat vind ik toch, ook al zie ik het niet helemaal perfect, een groot verschil. In het donkerblauw denimlook is het rokje héél niet verkeerd. Het shirtje zou ik in een stofje in dezelfde tint van het rokje of ton-sur-ton zoeken.

Het valt mij op dat het nogal verschilt wat voor stofje je gebruikt of de stolpplooi zichtbaar is of niet. Nu mag die stolpplooi van mij best weggelaten worden, want ik heb er niet zo veel mee. Maar wil je juist dat je hem ziet, dan is denk ik een steviger stofje meer geschikt dan de fludderdeflut stofjes.


Een patronenoverzicht. Het koste even wat gesputter om de scanner te laten doen wat ik wilde, zonder dat het blad steeds verschoof, c.q. de omgeslagen zijkant veel schaduw gaf... Dus met behulp van Bridget bij de bediening van de muis, is het toch een redelijk nette, goed te bekijken overzicht geworden. Dank je snoes!!

Allemaal rokjes... maar wat voor stofje???

$
0
0




Ik heb uit de kast maar eens het boek Allemaal Rokjes gevist, want dat is toch een boek vól rokjes, die niet moeilijk te maken zijn. Van allerlei soorten stofjes worden gemaakt, zelfs van tafelkleden kan je een leuk rokje maken, mits rond c.q. je een exact vierkante hebt waar je de hoeken gezellig van af kan knippen totdat je een rond exemplaar hebt. 

Maar in ieder geval... variatie genoeg... Dus ik ben eens lekker gaan neuzen. Door dat boekje besef ik al snel "Van wat voor stofje moet ik die leuke rokjes toch maken???". In mijn kast is er van alles te vinden, maar weinig wat ik zie c.q. leg ik een link met het voorbeeld in het boekje... Wat lastig is het toch dat gedoe met stofjes zoeken bij een patroontje uit een boekje....Sjucht...


Een A-lijn rokje met een beleg. Heel eenvoudig, zonder toeters en bellen, gevoerd en met een blinde rits als sluiting in de zijnaad. Waar laat ik me nu door leiden? Door het printje of door de kleurtjessfeer van het rokje in het boekje...? 




De A-lijn rokjes 1 en 2 hebben paspelband tussenuit gestikt... Het band kan je lekker knal uit laten springen, ton-sur ton (zelfde kleurtje of bijna hetzelfde kleurtje), of in een ander leuk bloemetjesstofje, met dezelfde tintjes... 

Het rokje 1 heeft een stofje dat een duidelijk romantische inslag heeft, het romantische wordt door de net onder de rok uitpiepende kantje aan een onderrok nog versterkt... Maar dan... grote bloemetjes of kleine bloemetjes... Link met het origineel... of... pietsie anders...

Rokje 2 is het een effen rokje met een wit paspelbandje, effen stofjes daar kan je natuurlijk alle kanten mee op. Ook qua paspelband kan je alle kanten op, ton-sur-ton, afstekend kleurtje of een printje.

Dan de wijde rokjes 3 en 4. Die hebben ook paspelband tussenuit gestikt. Het band kan je juist laten accentueren of juist ton-sur-ton maken.

Het bovenstuk van de rokjes is hetzelfde, maar rokje 3 heeft een gerimpelde rok gemaakt van een pastel fantasieprintje. En rokje 4 heeft een springplooi middenvoor en is gemaakt van een bloemenstofje.



    

Een A-lijn rokje van katoen met een band van tricot, zonder rits...!!! Ik weet nog niet helemaal of dat handig is voor elk figuur... Een recht(er) figuur zal het prima lukken... maar ik heb brede heupen en heb dan toch ècht een rits nodig..., De tricot band gaat bij mij waarschijnlijk lubberen, omdat rokjes altijd een koopgoot hebben op m'n rug en dan moet er elastiek doorheen getrokken worden en dat is met een tricot band denk ik niet zo mooi/handig. Hmm ik vermoed, dat ik wel een leuk streepjesbandje zou willen op het rokje, maar dan van een gewoon katoentje net als het rokje en met rits in de zijnaad...





Een klokrokje met een brede band. Een zalig zittend zwangerschapsrokje... Dat kan natuurlijk van elk soort stofje, maar niet zonder elastische band die riant over de buik geschoven kan worden. De buikband kan in een zelfde kleurtje als het rokje, of lekker knal afstekend kleurtje.
     



Een klokrokje met paspelband onder de tailleband. Een wit stipje is, in wat voor kleurtje ondergrond en formaat stipje dan ook, helemaal goed. Maar het hoeven natuurlijk niet alleen stipjes te zijn die wit of crème kunnen zijn... grote bloemetjes, kleine bloemetjes, héle kleine ieniemienie bloemetjes kunnen natuurlijk ook. Óf lichte opvallende bloemetjes... met een opvallend ondergrondje. Alles kan, als het stofje maar lekker soepel valt.





Klokrok in rekkende stof (tricot)... èn voorbeeld stofjes voor niet rekkende stof, maar dan heb je een rits in de zijnaad nodig. Als inspiratie val ik vandaag op blauw... 





Rok met een knopenpad, klok- of een gerimpeld model rok. Super eenvoudig van een eenvoudig miniruitje en een streepje... Dat kunnen natuurlijk ook riantere ruitjes zijn... of ministipjes... of iets anders met wit èn nog een kleurtje... Hieronder lieve romantische stofjes in pasteltintjes, maar ook vrolijke stipjes en vrolijke bloemetjes en natuurlijk streepje.





De wikkelrok staat er in diverse modelletjes in. A-lijn wikkelrok met afgeronde hoeken en A-lijn wikkelrok met rechte hoeken, wikkel-klokrok met afgeronde hoeken en een wikkel-klokrok met rechte hoeken. Hier twee voorbeelden van de wikkel-klokrok: Links met afgerond hoeken en afgewerkt met biaisband, rechts met rechte hoeken met afstekend stofje voor de tailleband en striklinten. De stofjes... ik heb gewoon geplukt uit de winkel wat mij leuk leek als wikkelrok en goed te combineren is met wat standaard in iedere dameskledingkast te vinden is... witte shirtjes, hemdjes of blousje.





Hier een basis rokje met coupenaadjes... Het korte rokje is een stoerder en sexy exemplaar (met hakken aan helemaal). Dit rokje moet wel goed doorgepast worden, want anders zit het gewoon niet, en vooral zit het te tollen om je heen als het te wijd is... en als het te strak is... dan is het niet très charmant. Dus.. goed doorpassen en goed kijken in de spiegel wat de achterkant doet. Het langere rokje is wat gekleder en je kan er goed die kussentjes aan de binnenkant van je knieën die dames met stevige bovenbenen wel eens willen hebben mee verstoppen.

Qua stof kan je hier alle kanten mee op. Wil je stoer, dan gebruik je spijkerstof, rib of babyrib, tweed, suèdine, katoentjes in diverse soorten en diktes... Alles kan.


Getoonde stofjes zijn te koop bij Collie-Collie-shop.nl.


Eigenwijze streepjesjurk, met tips en patroon

$
0
0

Tegen dit jurkje liep ik vanochtend op... ik dacht meteen DIE is MOOI!!! Maar ja... hoe doe je dat zonder een bestaand patroon... Nou... effe verder neuzen en zoeken... en gevonden...

Besef dat een patroon nooit helemaal exact kan zijn, maar dat hoeft ook niet, want als je zelf naait, kan je ook zelf veel veranderen en aanpassen. En met het gevonden patroon hoef je eigenlijk heel niet zo veel te veranderen, want de basis is goed.



Nou tada!!! Dit is hem... De basis heeft veel overeenkomsten. Alleen is het jurkje korter, mouwtjes zijn kort en zonder opvallende streepjesbies, is er een naad te veel bovenin en een naad te weinig onderin... maar dat is makkelijk te verhelpen...

TIPS:

Het bestaande patroon heeft een kortere rok, maar dat is een kwestie van verlengen. Je hoeft niet exact het streepjesjurkje te volgen, korter kan natuurlijk ook. Kijk wat jij het leukst vind... Bij het verlengen moet je wel in de gaten houden als je hem zo lang wilt maken als het gestreepte voorbeeld, dat je wel loopruimte hebt. Dus meet de zoom van de rok op, want anders wurm je je van de ene stap naar de andere stap en op je fiets stappen kan je al helemaal vergeten... dus... meten...

Ook de mouwtjes zijn korter en is een kwestie van verlengen. Lang of driekwart... daarin kan je je eigen smaak volgen. .

Dan heeft het originele patroon een naad te veel bij de schouder, dus plak dit paarse stukje patroon gewoon vast aan het zwarte stuk patroon... En mis ik een naad op de hoogte waar de bovenkant van je bikinibroekje hoort te zitten, dus daar mag je in tegengestelde schuinte als de naad erboven een mooie schuine streep zetten... en voila... nog een patroondeel is geboren.

Dan de mouwen... je ziet op de foto namelijk lange strepen lopen... Dat is een gedeelte van de mouw dat aan de achter-/binnenkant zit... Dus... trek een lijn op het mouwpatroon aan de naadkant dat aan de achterkant terecht komt... Ik denk dat de reep ca. 7cm is... maar kijk hoe breed het mooiste is met de stof die je gaat gebruiken, want het is het mooist als je exact hele strepen ziet en geen halve of zo.

De hals is afgebiesd met streepjesstof en is schuin geknipt. Dat geeft een leuk effect als bies en dan valt de bies véél mooier omdat 'ie netjes plat valt en niet gaat wijken of lubberen.

Dan is het nog een kwestie van afstijlen met leuke schoentjes... Je kan met de lange versie gaan flaneren, uit eten of naar een feestje. Een korte versie kan je gaan stappen, naar je werk, dagje shoppen, of gewoon omdat je zin hebt in een mooi en comfortabel jurkje!!

Knip Mode oktober 2016

$
0
0

De cover van de Knip oogt in mijn ogen nogal ouderwets en dat komt met name door de stijve houding en de striksluiting van de blouse... doet mij denken aan de blouses van mijn oma... Had natuurlijk ook héél goed van nu kunnen zijn, maar naar mijn smaak is zo'n sluiting iets voor oma's.

Wat een grote verandering is in dit blad, is dat je nu bij het foto overzicht van alle modellen, je van elk patroon een staand voor- en achterkant ziet... Helaas zie je niet goed de details, daarvoor zijn de fotootjes te klein, en staan ze onnatuurlijk stijfjes, maar roklengtes zijn in ieder geval nu duidelijk te zien! Ik had liever gehad dat de foto's van de modellen per pagina gewoon staand zijn, want dan kan je de details ook staand bekijken... en dat is nu nog steeds wel eens zittend, zie hieronder...


Foto rok: Stof jacquard (Toptex). Is dit de secretaresselook uit de jaren 60? Die schoentjes, tas, ruit en strak truitje doen me daar aan denken. Qua model is het een eenvoudig rokje. Wat ik wel jammer vind is dat de zwarte bies, te zwaar is voor het rokje... Als het dat bordeauxrode/bruine uit het rokje had gehad, was het mooier geweest en meer in balans. Maar... eerlijk gezegd... zou ik die hele zware reep gewoon weg laten. Vind het zonder gewoon eenvoudiger en mooier.

Tasje staat super bij de rok... en ook de schoentjes zijn heerlijk tuttig en past super bij de rok... Maar beiden zijn van een andere planeet... dus... het bijt... Niet doen...  Kies voor stijl jut of voor stijl jul...

Foto jas: Stof wol (Toptex). Dit is een mooi model jas. Waar je heerlijk jurkjes onder kunt dragen of zoals hier lekker sportief... en ja... voor deze keer mogen de schoenen blijven, maar elders in het boekje zijn deze schoenen bij de outfit afgekeurd... dan weet je dat vast. De kleur van de jas is prachtig blauw, mooi met zilveren knopen, hou je van minder opvallend, dan gewoon de knopen in de tint van de stof nemen. Heerlijk hooggesloten model, en bij warmer weer, twee knopen los en je hebt een normale openstaande kraag... Leuke sjaal erbij... Een mooitje zou Mima zeggen!



Foto trui: Stof double-face wollige tricot (Toptex). Oversizede trui in een lekker knal kleurtje. Die is heerlijk warm van deze stof en is super op een strakke broek of rokje. Het rokje zou ik lekker kort doen, maar nog wel zichtbaar natuurlijk, of juist héél lang, maar nog steeds strak! De trui heeft een opvallende ritjes op de schouders, lijkt je dat niet fijn dragen, ikzelf weet van mezelf dat ik die ritsen méga ga voelen, zal er een shirtje onder moeten dragen. Maar aangezien het voor de herfst/winter is is dat geen enkel probleem!

Foto blouse: Stof viscose met print (Hilco). Oef... de blouse van de cover... Weet je... als de dame nu gewoon gezellie in een bepaalde pose had gestaan, waarbij het model liet zien dat wat ze aan had supersonisch is en het een èchte must have is... dan had die blouse heel zo kwaad niet geweest, want het stofje is eerlijk gezegd nog wel gezellig van kleur... en ook als de dame van top tot teen te zien was... Mooie aqua oorbellen, bijpassende ring, goudvis gewoon op een tafeltje gepoot en onder de dame haar stelten mooie aqua hoge hakken... kijk... dan had het al weer héél anders getoond.

Maar helaas staat de dame als een standbeeld met een goudvis in haar handen... je ziet amper dat de blouse ook leuke details heeft aan de mouwen, mooi van stof en kleur is, en dat de combi van aqua, met geel lekker opvallend is. En wie dat draagt een bak lef heeft. Op een mooie jeans, zou de blouse ook héél anders hebben gestaan... misschien gewoon strik losgegooid... paar knoopjes open, hemdje piept er pietsie in decolleté of niet, maakt niet uit... Je kan met deze blouse best veel, zelfs als je niet van zo'n strik onder je strotje houdt... maar niet zoals hier getoond... da's de indruk geven van een omablouse....



Foto jasje: Stof jacquard met zijde (toptex). Wat een vréselijke stofjescombi... tenminste... ik vind het hélemaal niks. Maar goed... het gaat over dit jasje.... lang colbertjasje om precies te zijn. Nou... die zit bij het model te ruim, ze zit... is verdacht... Hahaha ervaring van vroeger. Ik vind dit soort model jasjes alleen maar mooi als je zelf lekker lang bent. Zo'n turf als ik (1,68/1,69 dokter en paspoort spreken elkaar tegen) komt er niet mee weg. Ik heb misschien ook te brede heupen voor wat het allemaal niet zo charmant maakt. Dus... ben je lang... inclusief lange benen, dan is het een prima colbertjasje... maar neem wel alsjeblieft een ander stofje en ook een héél andere broek er onder... stoere jeans of zo... poesje is natúúrlijk een snoes.

Foto overgooier: Stof imitatieleer vintage-look (Quality Textiles). Gut... zoiets had ik aan toen ik 3 á 4 turven hoog was... maar dan met een bloemetjesstofje. De sjaal is om de boel op te leuken, omdat het wat leeg toont vermoed ik... maar beter geen sjaal dan een verkeerde... Dit is een verkeerde... De kleur van het jurkje komt er in voor... en voor de rest niet... Dan hadden ze misschien met sieraden iets moeten doen... of de halslijn lager, waardoor er een snippie van de blouse of shirt eronder te zien is. Óf maak er die strikblouse onder, heb je twee in één... kan je er tenminste niet een verkeerd sjaaltje bij dragen. Qua model is het denk ik meer geschikt voor de dames met wat rechtere bouw, en niet te veel hout voor de deur

De tas en schoentjes vind ik leuk... Alleen is niet mijn kleur helaas...



Foto top: Stof stretchcrêpe (Toptex). Ik dacht eerst dat het fotomodel schuin een tas droeg in dezelfde kleur als het stofje.. Ik weet niet of dat positief is hahaha. Op zich... De lengte van de top is perfect bij het rokje zo. Het geheel is lekker comfortabel dus een pondje te veel verdoezel je makkelijk en wat stevigere bovenarmen kan je denk ik ook wel prima kwijt. Dat er een flap aanzit heeft de top wel nodig, want zonder is het héél erg leeg... De tas is een hele leukerd bij het setje en geeft een vrolijke noot aan het geheel. De zonnebril zou ik niet in het wit doen, maar dat is natuurlijk mijn smaak hè.

Foto jurk: Stof tricot (Hilco). Het lijkt wel of ik naar een oude foto kijk uit jaren tig terug. De jurk is perfect van lengte voor de dames met stevige bovenbenen. Er zitten zakken in, dus het is een praktische jurk waar je ook nog een mobieltje in nood ergens kwijt kan.

Heeft niet mijn voorkeur buiten de deur, maar voor binnen de deur kan het best, als je in huis bezig bent en je móet persé bereikbaar zijn... Voor de rest zou ik zeggen dat ding kan héél goed op z'n rug liggen dus leg dat ding op de tafel... is een prima plek!!

Er is paspelband in het jurkje verwerkt en dat is een leuk accent, want anders was er van het knopenpad niks te zien geweest. En ook de manchetten waren zoek zoek geweest aan de mouw. Het storende aan dit jurkje vind ik, dat ze de rokdelen niet mooi hebben geknipt. Die hadden middenvoor en middenachter mooi moeten doorlopen in spiegelbeeld. Nu klopt het niet en dat is zonde... Want het kost even tijd, maar dan heeft die naad een twinkeling extra in het jurkje gehad. Ik zou zelf het jurkje in een mooie uni stof hebben gekozen met daarbij een mooi afstekende paspel, en ik zou het bovenste knoopje open gooien, want dat dichte gedoe daar bovenin, wordt ik niet vrolijk van. Een eenvoudige panty en mooie eenvoudige laarzen of schoenen met hak. Dat rommelige gedoe daar aan d'r voeten vind ik niks. Alpino is leuk, maar graag met een jas en niet met een jurk! De hond is natuurlijk een snoes, hahaha.



Stof jasje: Stretchgabardine (Nooteboom). Stof broek: Stretchjacquard (Nooteboom). Dit jasje is afgeleid van de militaire uniformen... Nou... ik leg eerder een link met Abeltje de liftjongen. Komt misschien door de papegaai en de pet... niet echt militaristisch... Door de link die ik leg, zou ik het jasje dus gewoon niet maken, waarschijnlijk als ik de link goed had gelegd ook niet, want militaristisch is mijn stijl gewoon niet.

De broek is, wat ik zo zie op de technische tekening, een mooie rechte broek met een hoge taille. Maar let op als je stevige bovenbenen hebt, dan wil de broekspijp daar wel eens blijven 'hangen' en dat is niet zo mooi. Dus knip wat meer naadtoeslag, zodat je ruimte hebt om te zorgen dat de broekspijp los zit. Ik vind de foto rechts bovenin, geen mooi beeld geven van de broek. Net of de broekspijp te kort is of zoiets... weet niet... Vind het niet mooi.


Op de catwalk waren er de afgelopen tijd veel Noorderlicht-prints te zien. Daarom heeft de Knip heeft speciaal voor haar lezeressen de panelprint Dennenbossen tegen het noorderlicht-decor ontworpen. De inspiratie is van een Jurk van Peter Pilotto, een outfit met sweater van Mary Katrantzou en de Mokkabruine tuniekjurk van Topshop.

Stof top: Kaki joggingstof (Nooteboom). Stof rok: Joggingstof met panelprints (TST stoffen). Als ze nu de laarsjes aan had gehad die rechts te zien zijn (van Tamaris)... dan had de boel geklopt. Die zwarte lompe knarren aan haar voeten slaan als een tang op een varken. De top vind ik een beetje vormeloos, zoals in de jaren 80 je ook van die vormeloze tops en sweaters had. Ik hou meer van snit, maar het zal héérlijk dragen. Tip... heb je zwembandjes op die lengte van de top... dan zou ik de top een tikkie langer maken, anders ben je steeds de boel naar beneden of goed aan het trekken.

De rok is super simpel te maken. Is perfect voor wie knotsknieën heeft. De sjaal vind ik super van kleur. Op de rok zou ik eerder een wat slankere top dragen c.q. een truitje of zoiets. Maar aangezien dit een beetje stoerig, in de bossen rondstruinende dame moet voorstellen kan het eigenlijk ook weer wel, mits andere schoenen!!!


Stof top: Joggingstof met panelprint (TST stoffen). Stof rok: Kaki joggingstof (Nooteboom). Kijk deze top is denk ik meer mijn ding. Het gekke is wel dat op de technische tekening geen reep stop op de schouders te zien is.... Die reep vind ik voor de print van het stofje storend en zou ik weglaten. De voorkant is een stukje korter dan de achterkant en loopt in een boogje. Het rokje is gewoon zo'n rokje dat ik als 12-jarige ook maakte. Héél simpel en snel is dat gemaakt. Heb je niet zulke slanke benen, gewoon het rokje verlengen. Check wel of dat met dit patroon kan, want je moet wel kunnen lopen. Kleine stapjes strompelen door de krapte van de onderkant van de rok is ook zo wat hè.


Stof overgooier: Suèdine (Nooteboom). Stof blouse: Viscose van Hilco. De overgooier valt door deze stof mooier, dan de eerdere versie van imitatieleer. Hier staat als tip nog bij dat ribfluweel ook wel leuk is om te gebruiken... dat is zeker zo, maar een mooie soepele jeans lijkt mij ook wel leuk... De rest van de outfit maakt het niet af... of juist wel, maar dan knock-out... De blouse is zó truttig onder de overgooier... en die schoenen... pffff... ik weet wel wat leukers is onder een overgooier, zelfs al wil je geen hakken of damesachtig elegant zijn, dan zijn er tig mooiere keuzes dan dit!

Stof jurk: tricot met bloemdessin (Nooteboom). Dit is een andere versie dan de jurk met alpinopet... De zakken zijn verdwenen, het kraagje is een halsboordje geworden, het paspelband is verdwenen, de rok is minder wijd en de mouwen hebben geen glad aansluitend boord, maar een manchet. Ik zou gewoon kijken welke onderdelen vind je het mooist.. Want jut en jul kan je gewoon van elkaar bietsen.

De stof vind ik véél te veel van van alles. En die schoenen... tsja... wat zal ik zeggen... Even iets anders... de huidkleur van haar gezicht is gelig vergeleken bij de huidkleur van haar hand... Staat héél raar en is niet alleen bij deze foto zo...


Stof blouse: Bordeauxrode crêpe (Nooteboom). Stof broek: Keperstof met stretch (Nooteboom). Op het eerste gezicht een leuk plaatje.. mits je die stropdas wegzwiept en het bovenste knoopje open. Blouse vind Bridget trouwens superleuk qua model en stofje. De schoenen zijn van de vorige pagina dus en met tsja... al duidelijk afgekeurd... De haren zitten soep... jammer, want een beetje gezellie kapsel doet veel voor het geheel. De omslagdoek vind ik super. De broek is  een leuk sluik modelletje, maar moet wel bij je lijf passen. Iedereen moet van zichzelf weten wat voor soort broeken er wel en welke niet bij je passen. Het voordeel van zelfmaakmode is, dat je patronen aan kunt passen.... ik zou bij dit patroon dus de bovenkant zo houden en dan de lagere regionen aanpassen op mijn stevigere bovenbenen en dat eventueel iets door laten lopen naar de onderkant, want het moet wel vloeiend overlopen.

Stof rok: geruite wol met polyester (Hilco). Stof trui: Double-face wollige tricot (Toptex).

De heerlijk oversisde trui van eerder, maar dan in een mooi kleurtje. Heerlijk zacht muisgrijs, dat werkelijk bij van alles past. De rok is een eenvoudige Schotse ruit, dan heb je niet veel qua patroon meer nodig. Een paar mooie plooien en dan is het resultaat al daar. Alleen nog de lengte bepalen of dat bij je past... Bij zo'n grote trui, zou ik het rokje niet te lang maken, anders wordt het zo lijzig.

De schoenen? Zwiep, plof in de kleding-schoenenbak bij mij een straat verder!



Stof Blouse: Viscose (Hilco). Stof rok: Spijkerstof (Hilco). Hier is de bies op het rokje mooier. Vind ik tenminste. Het had van mij ook met de buitenkant van de stof gemogen (er is namelijk de binnenkant van de stof gebruikt), maar oké.... vooruit dan maar. De panty en blouse slaan totaal de plank mis bij elkaar. De blouse, nou ja, oké dan, maar wel graag knoopje open. Mooie panty erbij en een eenvoudig schoentje, enkellaarsje, mag best wel een platkakkie zijn, maar niet dat logge geschut met veters. Mijn voorkeur zou zijn een mooie laars of enkellaars met hoge hak. De haren zijn ze volgens mij vergeten te doen, Doe er wat mee als je lang haar hebt. Pak wat plukjes en zet die gezellie vast of steek het op en trek wat plukjes aan de zijkant rommelig eruit, zodat je niet zo opgeprikt lijkt, want dat hoeft natuurlijk ook weer niet.

Stof jas: Gekookte wol met stretch (Nooteboom). De jas is een korte versie van de lange jas in het begin van het boekje. Hij staat leuk bij de rok en met de sjaal, die ietsjes losser mag, want ze wordt nog gekeeld zo.

Stof top: Stevige gestreepte tricot, blauwe joggingstof (Nooteboom). Stof broek: Stretchkatoen (Nooteboom). Zo... die witte dingen vallen wel héél erg op aan de voetjes. Niet naar kijken, gewoon doen alsof je ze niet ziet, want het staat geen potje met die grijze gemêleerde sokken. De top is gewoon simpel recht toe recht aan. De broek is dezelfde als bij het Abeltjesjasje en je ziet eigenlijk niks.  De belichting is niet goed geweest tijdens het fotograferen. De foto is véél te donker genomen, alle details zijn verdwenen in de donkerte en had even in Fotoshop opgehaald moeten worden... dat kan namelijk met Fotoshop, alles wat overbelicht is ben je kwijt, maar te donker daar kan de fotograaf nog veel mee!! Dus eh... bent u iets vergeten??



Stof jasje: Imitatiebont (Knipidee). Stof rok: Gabardine (Nooteboom). Goh... hoe is het mogelijk... Ik vind een 'Tekenen zonder patroon', oftewel hannessen met de gegevens die je hebt gekregen van de Knip, zo beroerd nog niet. Nu komt dat wel door het totaalplaatje. Ik vind de combinatie van kleuren leuk. De lengte rok met grote knopen, lief truitje en truttige strik... jaaaaaaa... ik geef het toe, truttig strik-omablousje die in dit boekje staat leuk. En natuurlijk ook de open schoentjes met hak en tas... en rommelig krullenkapsel... Dus... wie weet... ga ik nog een omablouse maken, met rokje met splitten en nepbontjasje!!


Stof jasje: Organza geborduurde jacquard (TST stoffen). Mooie snit jasje... wel smal bij de schouders heb ik het idee... maar dat moet je even nameten. Het jasje is in een prachtige kleur blauwe stof gemaakt. Dat is nu via de Knip voor een actieprijs te verkrijgen van € 49,94 voor € 44,95.

Stof jurk: Punta di Milano (TST stoffen). De stof moet het hem doen. Een Mandeladessin, ook een actiestofje van de Knip van € 29,95 voor € 26,95. Het patroon van het jurkje moet bij zo'n stofje héél simpel zijn en zo min mogelijk onderbrekingen hebben in de panden, want anders onderbreek je de Mandela. Bij dit jurkje moet je wel letten of het bij je past qua figuur, maar aan de andere kant kan je ook juist oneffenheidjes verdoezelen. Qua lengte is dit jurkje ècht alleen maar mooi als het wat kort is, want dat is lekker pittig. Langer wordt het een soepjurk, dus heb je niet zulke mooie bovenbenen of knietjes... dan is het óf niet dit patroon maken óf een bord lef eten bij je ontbijt en je gewoon nergens aan storen! Wat kan helpen is een mooie panty. Die verdoezeld oneffenheidjes en met hoge hakken aan lijken de benen langer en kan je dus ook met stevigere benen wat meer hebben.


Stof top: Jersey met bubbeltjesstructuur en katoensatijn met stretch (TST stoffen). Een drie keer niksos stofje nu van € 27,95 voor € 24,95... oef...!! De pas, manchetten en het ceintuurtje vind ik leuk... de rest laat maar zitten. Als het nu volledig van dat blauw was geweest...

Stof blouse: gewassen satijn van polyester (TST stoffen). Stof rok: Stretch satijnkatoen met randdessin (TST stoffen). Ik blijf die strik niet wauws vinden als ik het zo zie... Gewoon losgooien die handel, knoopje los... Maar de kleur van de stof is prachtig. Nu van € 9,95 voor 8,95. Er bij een rokje van een stofje met een randdessin, van € 29,95 voor € 26,96. Het rokje is een mooi eenvoudig modelletje. Wil je hem wat kittiger gewoon een stukje korter maken.



Stof jurk: Duchesse zijde (Toptex). Lezerswensjurk... Audrey Hepburn is een mooi stijlicoon en was de muze van couturier Hubert de Givenchy. De cocktailjurk, tenminste zo wordt het hier genoemd... want eigenlijk is een cocktailjurk een zwikkie korter dan deze jurk. Een cocktailjurk hoort namelijk op of nèt onder de knie te zijn en deze jurk is riant onder de knie, maar soit... het is een mooie jurk.

Hier op de paspop oogt de rok wat iel, maar dat komt omdat een paspop geen benen heeft en dit soort jurken heeft, om mooi te vallen, eigenlijk een petticoat nodig, al is het maar een dun exemplaar... De valling van de rok is dan véél mooier. Het model van de jurk is héél eenvoudig en dat is ook wat past bij Audrey Hepburn, vooral als het jurkje in het zwart zou zijn gemaakt. Ik zou niet snel voor dit glanzende soort stof kiezen en zeker deze kleur niet, maar dat de jurk uni is, dat maakt veel goed. Mooie schoentjes erbij, haar, make-up, sieraden... helemaal af!!


Deze keer staat een blouse met een kraag met staander helemaal uitgewerkt met tekeningen beschreven.


Oef!! Tja... de omastrik... of truttige strik bij een blouse, die soms verrassend ineens heel leuk is als er een knalgroen nepbonten jasje bij wordt gedragen. Wat is het nou... Ik denk dat het héél belangrijk is van welk stofje het wordt gemaakt en wat er verder bij wordt gedragen. De complete look!! Allerlei printjes en tintjes bij elkaar kan best leuk of mooi staan, (maar dan wel zonder die mega grote bril linksonder, dat is zonde!!). Als printjes en kleurtjes door elkaar worden gebruikt, dan hebben ze ook iets gemeen... allereerst de verschillende printjes, maar het belangrijkste... de kleurtjes komen in elk stofje met printje wel voor. Al is het maar pietsie, dat is de link en dan kan er héél veel!!

Het voorbeeld rechts is een donkerblauw exemplaar waar kant aan de manchetten zijn verwerkt, maar ook het stofje van de strik. En aan de strik zit ook weer het kant van de manchetten verwerkt. Het is belangrijk dat er linken zijn... Ergens moet iets terugkomen... en dat zie je aan het resultaat... ineens kan het toch wel leuk zijn...



Dame links
Stof jack: Geborduurde flannel (Nooteboom). Stof broek: Soepele tweed (Nooteboom).

Dame midden
Stof jack: Imitatie-lammy (Nooteboom). Stof broek: Fluweelkatoen met slangenprint (Nooteboom).

Dame rechts
Stof jack: Reliëftricot (Nooteboom). Stof broek: spijkerstof (Nooteboom).

Het jasje is door de stofjes erg verschillend en dat is natuurlijk ook de bedoeling, zodat iedereen met een andere smaak en stijl zichzelf er wel in ziet lopen. Het modelletje is eenvoudig en is niet al te moeilijk te maken.

De Broek is door het stofgebruik ook elke keer anders. Het gekke is, dat ik bij de spijkerstoffen versie geen naad zie lopen op de broekspijp, en die moet er duidelijk zijn... Nu is het op de andere voorbeelden ook niet duidelijk, maar dat komt neem ik aan door de print.



Dame links
Stof jack: Gemêleerde wolvilt (Nooteboom). Stof broek: Stretchkatoen met paisleyprint (Nooteboom).

Dame midden
Stof jack: Geborduurd wolvilt (Nooteboom). Stof broek: Keperkatoen met stretch (Nooteboom).

Dame rechts
Stof jack: Reliëftricot met ingebreid motief (Nooteboom). Stof broek: Keperkatoen met Tie Dye-dessin (Nooteboom)

Zie hierboven...



De maand van oktober heeft altijd een bijlage.... deze keer vind ik de cover niet wauwie... Vorig jaar was de cover wel zwiep, graai en bladeren maar, ook de cover van het "hoofdblad" zeg maar. Maar goed... het gaat er om wat er verder in staat natuurlijk!!


Stof jas: Wolvilt met partchworkdessin. Stof broek: Soepele stretchdenim. Voor mijn lijf is de jas ietwat te recht, maar voor iemand anders is het een ideale jas. De broek is ook mooi, ik weet alleen niet of die lusjes bij de zakken praktisch zijn, want als ik iets in mijn zakken stop krijg ik de kriebels als ik steeds lusjes vast en los moet maken. Er zit een ingeperste vouw in de pijpen, dat is iets wat ik weg zou laten, want dat vind ik gewoon niet mooi.

Stof vest: Double face-breistof, aan de ene kant gemêleerd blauw, de andere kant grijs. Stof rok: Klassieke tweed. Leuk spul is dat Double-face-breistof... twee verschillende kleuren in één stof. Is leuk om mee te werken of als het jasje niet gevoerd is, leuk om dan een ander kleurtje te zien aan de binnenkant. Ik vind dit jasje wel leuk, op een strak rokje zoals hier. Het rokje is in drie stukken verdeeld met een accent op elke deelnaad met franjeband. Ik weet niet of ik dat mooi zou vinden bij mezelf, maar dat is denk ik een kwestie van uitproberen en in de spiegel kijken. Op het rokje zou ik wel een wat gladdere top op dragen, Nu wijkt de top aan de onderkant en dat vind ik niet zo mooi. De hoed mag van mij weer aan de kapstok. Is niet mooi bij dit setje...

Stof jurk: Joggingstof met opdruk van wollen visgraatweefsel. Dat is een geinig stofje printje. Je zou denken dat je een wollige visgraat aanhebt, en het is gewoon gladde joggingstof. Het modelletje van het jurkje is héél simpel. Mooie halslijn, leuke driekwart mouwen. Kijk wel uit als je een buikje heb, want dan wil die springplooi misschien open gaan staan, Misschien een stukje dicht stikken of misschien valt het juist wel mee. Leuk gecombineerd met de zwarte panty en enkellaarsjes. Ik heb wel het idee dat het jurkje bij de schouders wat smalletjes is, Eventueel dat iets aanpassen.



Dame links
Stof sweater en muts Wollen tricot. Stof broek: viscose met fijn 'batikdessin. Wollen tricot, dat lijkt me héérlijk warm voor jurkjes, maar hier is de stof gebruikt voor een sweater en een muts. De sweater heeft een leuk lengteverschil voor en achter. Is leuk op een strakke jeans. De broek is qua model niet mijn ding met zo'n schuine overslag... dat gaat altijd een luchtbel veroorzaken, dus die zal niet op mijn lijstje komen. Hoewel die qua comfort vast lekker zit, want met elastiek achterin de taille zit 'ie heerlijk en blijft 'ie ook goed zitten waar die moet zitten.

Dame midden
Stof sweater: Jogging met vlekkendessin. Dit is de sweater van daarnet op dat strakke rokje. Ik vind het toch een te wijd gevalletje. Jaren 80 is niet mijn ding.

Dame rechts
Stof jurk: Viscose met modieuze patchwork-print. Een jurkje met raglanmouwen, dat draagt lekker, Eenvoudig modelletje, te tailleren met een ceintuurtje van dezelfde stof. Qua stof kan je van alles gebruiken als het maar een soepelvallend stofje is, want door de springplooi in het bovenlijfje loop je anders risico dat het stijf blijft staan en dát is niet de bedoeling.



Stof Sweater: Joggingstof met groen craquelé-patroon. Stof broek: Viscose met subtiele bloemetjesprint. Dezelfde korte top als daarnet, maar hier valt het eigenlijk wel mee, of zou hier het fotomodel een korter bovenlijf hebben of zo... Géén idee, maar als de top wat langer valt, zoals hier, dan zou ik hem wel aan willen, mits natuurlijk met een mooi stofje. De broek vind ik ècht niet mooi met die overslag-achtige plooi aan de voorkant.

Stof jasje: Stretchkatoen met jacquarddessin. Stof rok: Wollen flanel. Op de technische tekening zie ik wat anders dan het exemplaar van stof... Hoewel ik heus wel zie dat het hetzelfde patroon is... vind ik die van stof niet wauws en dat komt door het stofje. Het rokje oogt nu ook veel stijver, net als het jasje... Flaphoed maakt het niet veel beter op, Terwijl elders dezelfde hoed niet stoorde... Blijkbaar kan een hoed bij de één prima zijn en bij de ander mag 'ie de deur uit... In dit geval mag de hele set de deur uit.

Stof jurk: Double face-tricot, aan een kant jacquard, binnenkant donkergroen. Hier weer dat leuke jurkje met springplooi. Mooie laarzen en panty. Oké druk stofje, maar het jurkje blijft mooi! Volgens mij heb je dit jurkje best snel in elkaar zitten...


Stof jasje: Fijne boucléwol. Stof rok: Gemêleerde katoenpolyester. Het jasje van daarnet, maar dan in een boucléstofje. Beetje Chanel alure heeft het zo. Ik vind het leuk, zelfs het kraagje vind ik leuk.... Poeh zeg!! De wonderen zijn de wereld nog niet uit! Rokje is ook leuk, maar die vond ik de allereerste keer al leuk. Dat franjeband weet ik nog steeds niet, maar dat komt misschien omdat ik brede heupen en stevige bovenbenen heb en denk dat dat de boel alleen maar nog meer accentueert.

Stof top: Viscose met grafisch dessin. Dit is de sterk verkorte versie van de jurk met raglanmouwen. Leuk modelletje maar hier zie ik bij de springplooi wel dat bij een grotere cupmaat je goed moet opletten of het wel mooi is. Dus meet goed de maat na, want de Knip houdt een standaard eb elke maat Cupmaat B aan en dat heeft niet iedereen!!

Stof jurk: Joggingstof met dégradé breisel-print. Dit is ook weer zo'n lollig stofje. Niet dat ik het een mooi stofje vind, maar grappig vind ik het wel dat je denkt dat iemand een ingewikkeld gebreid reliëfjurkje aan heeft en het blijkt gewoon een glad joggingstofje te zijn. Nog steeds een leuk modelletje, alleen de ceintuur is misschien in het zwart iets te zwaar/te breed. Misschien in hetzelfde tintje als de jurk mooier. De schoenen zijn hopeloos, maar dat zal je wel niet verbazen.


Stof vest: Stevige wollen tricot. Stof sweater: Wollige tricot met Navajo-dessin. Stof broek: Stretchjacquard. Weer de set van vest, sweater en broek. Een ideale set als je her en der een rolletje te veel heb zitten. Kan perfect verdoezeld worden en de set is ook nog eens comfortabel en heerlijk warm.

Stof Sweater: Tricot met wol-look. Stof broek: Bruinroze softe tweed. De andere sweater met dezelfde broek. Is qua snit niks op aan te merken... qua stof mwa... laarsjes leuk, maar passen qua kleur er niet bij... Gewoon dragen bij mooie jeans,... of mooie spijkerblauwe of grijze stoffen....

Stof top: Viscose met stropdasprint. Hmmm bij deze blouse zie je weer dat de springplooi open gaat staan... Dat was bij het jurkje niet het geval. Even terugbladeren hoor... zoek de verschillen...Ahh gevonden... Fotomodel met het jurkje aan heeft kleine cup... en de fotomodellen met de blouses hebben wat meer hout voor de deur... Tsja... maar ze hebben ook weer niet zóveel voor de deur dat je denkt dat ze meer dan cup B hebben (de standaard maat van Knip Mode). Dat toch ook weer niet... Dit modelletje is misschien verstandig om eerst van een proefstofje te maken, zodat je kan zien of het mooi valt. Eventueel een de plooi een stukje instikken, zodat het niet zo trekkerig open ploft...


Stof vest: Dubbel breisel in patentsteek, met zwarte binnenkant. Stof jurk: Viscose met folkloristisch randdessin. Een lekker woonvest... zálig warm in koude dagen en ontzettend leuk met die stoere laarzen en op dat jurkje met raglanmouwen, die nu wéér niet open valt... Hoe zit dat... Grrr... Is namelijk hetzelfde fotomodel als daarnet die de blouse aanheeft waarvan de plooi open springt. Sjucht... 

Stof jas: Jacquard-mantel-velours met ingeweven ruit. Oef... dit is wel een heel stijf exemplaar... Tenminste zo oogt de jas...

Stof jurk: Viscose-tricot met print van grof breisel. Weer een lollig printje. Moet een veelkleurig breisel lijken, maar is een tricot van viscose... Het jurkje blijft leuk, maar is bij de schouders bij deze dame wel héél erg smal... Of heeft dit fotomodel gewoon brede rechte schouders... kan natuurlijk ook hè... 


Het patronenoverzicht, ja deze keer zonder hulptroepen van Bridget... Helemaal puntjegaaf erop gekregen...

Burda Style oktober 2016

$
0
0

De vorige maand vielen de mussen van het dak bij het schrijven van dit review... nou... dat is nu ook weer het geval, want het is maar liefst  24,5 graad binnen... Kan je nagaan hoe warm het buiten is!! Ik hanteer het tactisch sluiten en openen van deuren, ramen en gordijnen om de temperatuur binnen enigszins jofel te houden, maar soit...

De cover vind ik mooi. Mooie dame, opvallende eye catchers, zoals de sieraden en de laarzen (wil niet zeggen dat ik ze mooi vind, maar het trekt wel aan).



Een shearling mantel: stof Imitatiebont (100% polyester). Het is een mooie kleur imitatiebont vind ik. Past super bij jeansstoffen en de stoere bruine cowboylaarzen. Het model vind ik vrij log, maar dat is denk ik ook de bedoeling. Wat blijkbaar ook de bedoeling is, is dat de jas ook zoals op de foto gedragen wordt en niet gesloten kan worden, tenzij je zelf de jas dichthoudt en jijzelf dus de sluiting bent...

Een tuniek: stof crêpestof van viscose (100% polyester). Een leuke tuniek, die heerlijk draagt, eventueel wat pondjes of zwembandje verdoezelt. En je met mooie oorbellen, jeans en laarzen een ontzettend leuke outfit hebt. Dit stofje heeft mooie kleuren en door de plooitjes in het bovenlijfje waaiert het rechthoekig wat in de stof geprint is mooi slank uit.



Een broekrok: stof wol (100% wol). Ik dacht eerst naar een wonderlijke rok te kijken, totdat dat ik beter keek en bevestigd zag (las)... broekrok, ai... lelijkste kledingstuk ooit... En met een flap aan de voorkant lijkt het wel gezellig, maar de achterkant geeft er toch weer een domper op. Ik heb zo'n gevaarte vroeger van mijn Mima ook gekregen toen ik nog op de lagere school zat. Door haar zelf gemaakt van spijkerstof, met een top erbij ook van spijkerstof en volgens mij was het versiert met rood zigzagband. Een heerlijk comfortabel geval eerlijk gezegd... en qua leeftijd vond ik toen alles geloof ik best. Maar bij volwassenen vond ik het toch geen potje. De buurvrouw van mijn tante en oom, droeg ze járen, ook toen dat ding allang uit de mode was. Haar man hield niet van broeken en zij vond dit een tussenoplossing tussen een rok en broek in te gaan zitten... Nou het is ook een tussenoplossing, hoewel de Burda er een fraai exemplaar van bakt aan de voorkant... Het blijft een tussenoplossing...

Was dit aan de achterkant dus geen broekrok geweest, maar een rok, dan was van dit stofje een rok héél niet verkeerd, en zo met die bruine laarzen en spijkerjasje gecombineerd super!



Een jurk: stof viscose (100% viscose).  Dit jurkje is de verlengde tuniek van eerder, met van dezelfde stof een strikceintuur van een vrolijke print. Eigenlijk wel een leuk printje (en zo positief printterig ben ik toch niet aangelegd). De laarzen en de sieraden maken het af. De ring had van mij wel een stukje kleiner gemogen, want volgens mij maak je nog schade bij je Lief met dat ding aan je vinger. Haar haar hangt wel een beetje sneu over haar schouder, daar hadden ze even een krultang over de punten moeten zwiepen of een lage rommelknot met losse plukjes was wel leuk geweest.

Een jurk: stof tricotstof (93% polyester, 7% elasthaan). Dit wikkeljurkje is een leuk modelletje, lekker getailleerd doordat de overslag sluit met een strikceintuur die nog eens rondom je middel draait. Het stofje heeft een friebelfrubbelprintje. En is zelfs voor een niet bloemig type prima. De stoere laarzen (waarvan de schacht wel héél riant is, dus misschien is ander merk laarzen beter) staan er leuk bij. Nonchalante vlecht, oorbelletje en je kan op je werk verschijnen.



Een blazer (lange maten): stof babyrib (84% polyester, 14% polyacril, 2% elasthaan). PLOINK... na die leuke jurkjes is dat effe een shock momentje... Blijkbaar zijn lange blazers in... hmmm sowieso zijn die meer geschikt voor lange dames, dus ik vind het héél niet erg dat ik een ukkie ben!! Maar het ligt natuurlijk niet alleen maar aan de lange blazer, want deze dame is slank en lang, dus dat is het 'm niet. Het is de combi van alles bij elkaar... De mooie oorbellen staan haaks op dat hoog gesloten truitje, lange blazer in kleur X, tas met ingeslagen koperen gaten en een Marlène Dietrich broek.

Bomberjack: stof crêpestof (100% viscose). Het moto van de Burda begrijp ik niet helemaal, maar dat kan aan mij liggen... Er staat bij "Onder het moto 'Peace forever' wordt de crêpestof met oriëntaals dessin tot een trendy jack verwerkt.... Sla me nokkie... snappemnie!

Maar goed. Het is dus een eenvoudig gewatteerd jack met elastiek aan de mouwen en onderrand. sluiting met rits. Draagt comfortabel en staat super bij jeans met mooie laarzen... Nu vind ik deze dreadlocklaarzen een beetje veel van het goede, dus ik zou laarzen zonder een zwabber er aan uitkiezen. Het haar, make-up, oorbellen en kleine ring vind ik er super bij en maken het plaatje compleet.



Een poncho: ik wilde tikken stof, maar het is dus garen!! Garen 'Lusso' en 'Nova': Lang Yarns. Nou... daar heb je volgens mij mega lange breinaalden voor nodig, dus gezellie zitten op de bank gaat niet lukken, want dan zwiep je subiet constant op iemands benen. Wel een lekker warm ding lijkt mij. Ook leuk om nonchalant over jurkjes te dragen... Leuk!!... Maar ik denk dat ik een gebreid stofje neem... kom ik er ook, hahaha.

Een broek: stof imitatiesuède (90% polyester, 10% elasthaan). Het materiaal dat voor de broek is gebruikt is rekbaar, dus hou daar rekening mee bij het kopen van de stof. Het is een hoog model paardrijbroek en heeft eigenlijk verder geen toeters en bellen.

Tip... draag zo'n blouse als dit NIET in de broek... is geen potje!!

Een hemdblouse: stof Twill (100% viscose). Dit is een riante overhemdsblouse van een leuk vrolijk stofje, met voor en achter lengteverschil en afgeronde panden. Kies een mooi stofje, en zo geknoopt, gecombineerd met een eenvoudig hemdje of shirtje en mooie spijkerbroek... Ik zou voor een héél exemplaar gaan, maar de mode houdt nog steeds van meer gaten, dan die je nodig hebt om er in te komen c.q. je petatters eruit te laten komen. Leuk afgestyled, met de haren in een vlecht, armbandjes om, super leuke enkellaarsjes, en de tas is ook een mooi exemplaar. Zo te zien lekker riant, dus kan je heerlijk mee shoppen.



Een sweater: gebreide stof (75% polyacryl, 15% wol, 10% polyester). Ik dacht eerst dat de sweater schuin was, maar.... dat is dus niet zo op de technische tekening... maar als ik verder lees schijnt het weer wel zo te zijn, want de rok heeft expres schuine verdeling in het voorpand, om de schuine zoom van de sweater te benadrukken... Ik dacht dat het gewoon even was opgehesen. Ik dacht om de stiksels van het rokje goed te laten zien. Maar als ik in het werkboekje kijk... is de sweater toch echt recht... dus...

De sweater (in vermoedelijke rechte vorm) vind ik eerlijk gezegd een stukje korter wel mooier op dit rokje... gewoon qua verhouding met de lengte van de rok. Tuurlijk draag je op een boot platkakkies, maar dan wel graag niet zo hard donker als hier onder het witte rokje met lichtgrijze trui... ik had een van die twee tinten uitgekozen, en eigenlijk nog beter een iets eleganter iets, dat luchtig is en toch goed aan je voet blijft zitten... Op de foto bovenin hebben ze laarzen gekozen en gek genoeg staat dan de donkere kleur wel leuk... Hmmm ik ben niet consequent geloof ik... Nu maakt de laars wel de link met die donkere kralen op de sweater... 

Een rok: wollen stof (50% wol, 50% angora). Hmmm het rokje heeft een voorpand dat uit drie delen bestaat en volgen omdat ze schuin zijn de lijnen van de sweater... raar... want de sweater is niet schuin... Tenzij je de hele dag de boel op staat te hijsen of de zijkant een stukje in je rok stopt... Maar goed... De rok is een leuk modelletje, en qua lengte perfect voor de stevige bovenbenen dames. Heb je mooie benen... maak het rokje dan een stukje korter, want dan is 'ie wel een stukje pittiger vind ik, met name als je platkakkie gympies er bij draagt. Met laarzen valt het namelijk wel weer mee... Zal wel tegenhanger zijn door de hoge hak. 



Een cabanjas: wollen stof (100% wol). Wat een prachtige jas, prachtige kleur stof!! De jas is eenvoudig van snit, iets getailleerd, grote stoere kraag, kan je lekker in wegkruipen en je kan er lekker een mooie sjaal indragen. De zakken hebben spits toelopende paspels, op de mouwen mouwpatjes, dubbele knoopsluiting met opvallende knopen (mag ook minder opvallend).

En volgens de Burda is de puntje op de i van de jas een losse kraag van imitatiebont... Van mij mag die schapendoes in de kast blijven liggen... tenzij je imitatiebont gebruikt in exact dezelfde kleur als dit prachtige blauw wat ze hier hebben gebruikt voor de jas!



Een jasje: wollen stof (100% wol). Dit is een leuke korte variant van die prachtige blauwe jas hierboven. De onderkant sluit met een band met D-ringen. Leuk detail vind ik zelf. Mooi zo gecombineerd met een blauw coltruitje en blauwe sluike broek. Plaatje is helemaal af!!

Een broekrok: Loden stof (100% wol). Eh... ik heb niks nieuws te melden over de broekrok... Weliswaar wordt deze van een mooie stof gemaakt, ook weer mooi gecombineerd met mooie laarzen, mooi shirt, sjaaltje is ietwat stijfjes omgezwiept, maar daar is doen aan.

P.S. zou het pand, wat voor een roklook zorgt, los zitten?? Kan je het gewoon losknopen?? Dat kwam even zo bij me op...



Een tuniek: stof structuurcrêpe met lurexdraden (99% polyester, 1% metaal). WOOPS... dat stofje kijkt wel héél erg door. Ze heeft duidelijk geen beha aan... eh... goh... Burda... catwalk neigingen?? Maar maakt mij verders niet uit hoor. Het blijft een leuk modelletje, ik draag er wel een hemdje onder (en natuurlijk op z'n minst een beha... de boel moet wel op de goede etage blijven!!).

Een jurk: stof Ripsstof (41% polyacryl, 23% polyester, 18% acetaat, 1% andere vezels). Eh... Dit is een mooi gedrocht... Qua kleuren is het héél niet beroerd, qua stofje eigenlijk ook niet, fotomodel kijkt twijfelachtig, maar ze is wel mooi... Truitje is ook wel mooi en de panty ook wel... Ik snap totáál niet waarom ze op haar tenen staat met die "plastic" ogende schoenen. Bridget zei het meteen... "Waarom staat ze op haar tenen?"... misschien van schrik van wat ze aan moest, hahaha. Maar het model van de jurk... is een raadsel???



Een jurk: stof crêpestof (100% wol). Het jurkje is qua model en snit een mooi jurkje. Ik vind alleen die opvallende verticale stakies niks... Het lijkt net of er een logo van een stekker op haar maag is genaaid... Die horizontale baantjes kunnen nog wel.... maar die twee hazetanden, Nee!!!... Laat die maar weg. Dan maar geen feestelijk accent, wat volgens de Burda de bedoeling is. De gouden schoentjes zijn ook foeilelijk. Doe maar een mooie donkerblauwe pump of enkellaarsje met mooie hak... is véél mooier en zeker feestelijker!

Een hemdblouse: stof popeline (80% katoen, 20% viscose). Een broek: wollen stof (100% wol). Dit is op de onderkant na, dezelfde overhemdblouse als die in het begin van het boekje, die geknoopt op een jeans werd gedragen. Hier is het als matroos neergezet. Met een wit coltruitje en op een witte broek met mega grote knopen. Is niet helemaal mijn ding die broek, of eigenlijk totaal niet, maar smaken verschillen en anders zou iedereen in hetzelfde lopen en dat is ook niet lollig.



Een shirt: stof gebreide boucléstof (50% polyacryl, 30% polyamide, 20% mohair). Vreemd dat ze dit een shirt noemen, want het is gemaakt van best wel warme gebreide stof en heeft een overslag, dus ik zou eigenlijk verwachten dat het een overslagvest werd genoemd... of op z'n minst een overslagshirt... Misschien is er wat mis gegaan met de vertaling, dat zou kunnen. Ik vind de strik van hetzelfde materiaal als het vest... een béétje véél te véél te groot. Het oogt log en lomp.. terwijl dat op fenomeen op de rechter foto niet te zien is... Ik denk dat ze de strik daar héél tactisch een beetje naar de zijkant hebben geschoven, zodat je alleen de zijaanzicht van de strik ziet en niet de strik in vol ornaat gestrikt. Ik zou dan voor een fluwelen of satijnen lint kiezen. Of imitatieleren of suèdeine strikceintuur kiezen. Wel in dezelfde tint natuurlijk, want dat is het mooist. Voor de rest een mooi vrouwelijk en elegant overslagvest!

Een driekwart broek: stof wollen doek (50% wol, 50% angora). Die hele foto is niet alleen voor de strik charmant bezig geweest, maar ook voor de broek wordt een beetje verdoezelig (voordelig) gefotografeerd. Want van de driekwartbroek, kan je, nu de foto van bovenaf genomen is, eigenlijk niet zien hoe die in verhouding is met alles en dus hoe die staat... De broek is wat ik zo zie qua technische tekening prima. Niks verkeerds aan. Ook weer charmant en vrouwelijk, maar is dat ook als je recht in de spiegel kijkt... Misschien een teststofje aan wagen voordat je het maakt van de dure stof waar de Burda het van heeft gemaakt.

Voor de rest, het totaalplaatje is helemaal af. Mooie dame, mooi loswapperende haar, jampotglazenzonnebril, mooie tas, frappant gele schoentjes met hoge hak, die er eigenlijk wel leuk bij staan (goh... dat zeg ik anders nooit als de tas en schoenen verschillen van kleur).



Een shirt: tricotstof (100% katoen). Een ideaal shirt voor erbij, eenvoudig van snit, maar er gebeurt wel iets... en dat is een knoop zo richting je linkerzij. De hals is mooi wijd, zonder dat je gelijk je behabandjes hoeft te verstoppen (wel altijd controleren welke beha er geschikt voor is, want er zitten verschillen in elke beha). De mouwinzet is een stuk lager dan gewoon en dat zorgt wel voor een comfortabele snit. Ik ben niet zo'n geelmens, maar zoals het hier gecombineerd is en het soort geel zal er ook wel mee te maken hebben, dan is het een mooi setje. Geel is trouwens dit jaar goed aanwezig, dus staat die kleur je, je bent helemaal bij de tijd!!

Een jurk: stof natuurzijde. Dit is hetzelfde jurkje als het exemplaar met die stekker op haar buik. Een héél ander gezicht, maar doordat het jurkje van opvallen geel is, komt de springplooi ook weer héél anders uit. Ik zou dus kiezen voor de donkerblauwe kleur. De laarzen en de tas zijn natuurlijk en no-go hè. Hoe verzinnen ze dat bij een vrolijk geel jurkje!!



Een jurk: Tricotstof (95% viscose, 5% elasthaan). Dit jurkje heeft de bovenkant van het gele shirt van daarnet. Het jurkje heeft een feestelijk stofje met een glinsterdingetje erin, maar ook weer niet te veel glinster... is dus geen glitter. In de taille zit elastiek meegestikt en dat zorgt er voor dat het jurkje de hele dag perfect op de goede plek blijft zitten. Ideaal dus. Doordat het bovenlijfje ruimte heeft en een knoop als "afleiding" is het een perfect jurkje om het een en ander in te verdoezelen, maar blijft het wel vrouwelijk.

Een broekrok: stof ripsstof (98% katoen, 2% elasthaan). Poeh, je zou zweren dat het een rok was... nou... oplossing is aan de achterkant net zo'n flap te doen als aan de voorkant, want dan is het eigenlijk een héél leuke rok, maar kan je in elke stand gaan staan en doen wat je wilt zonder dat je op hoeft te letten, zelfs op je kop gaan staan... Is natuurlijk ook wat voor te zeggen hè!!

Een sweater: stof gebreide boucléstof (50% polyacryl, 30% polyamide, 20% mohair). Ik vind het een leuke sweater. Ik vind hem zo met dat paspelband leuker dan met die grote knikkers bij die Captain Cool-serie.

Weet je wat zo gek is... de stof van het rokje is eigenlijk niet zo mijn ding... maar als ik het totaalplaatje zo zie met die trui erop... dan zou ik het in de winter zo met een zwarte panty en zwarte hoge of lage laarsjes met hak (natuurlijk) aandoen. Dus... stofjes... zijn een verrekte lastig iets!!



Een jurk: stof crêpestof van viscose (100% viscose). Dit jurkje heeft een smalle aansluitende snit. Een mooi decolleté, mooie driekwartsmouwen, sluike rok die een soort schootje lijkt te hebben, maar dat zijn wapperzakken. Ik weet niet of het verstandig is je sleutels of mobieltje er in te stoppen, want shoplifters liften hem zo voor je mee... Maar als effect is het best wel geinig. Ik weet natuurlijk niet hoe die plooitjes staan als je een buikje hebt, maar misschien een stukje instikken houdt de boel netjes vlak.

Een jurk: stof wollen crêpestof (100% wol). Tsja... hetzelfde jurkje, hetzelfde fotomodel, alleen nu een effen stofje. En het heeft verrek een héél ander effect dan met een stofje met een print. Ik vind eerlijk gezegd het jurkje met print leuker dan dit roze exemplaar en dat komt niet omdat het roze is, ook al hou ik alleen maar van roze rozen en niet van roze stof. Als ik naar de zoom van de rok kijk... is de rok van de printjesversie smaller dan de roze versie. Aan het fotomodel kan het niet liggen, want die is niet ineens de ene shoot deze maat en de volgende shoot een andere maat... De rok toont gewoon een slag wijder in het roze... en dat vind ik qua silhouet een stuk minder mooi... denk ik...



Een jurk: stof wollen doek (50% wol, 50% angora). Dit model is in korte lengtemaat. Qua silhouet is het een mooi jurkje. Ik weet alleen niet of ik die banen zo wel mooi vind, want het is eigenlijk niet consequent. Het is bij de bovenkant om en om, en ineens bij de taille twee dezelfde kleur achter elkaar... dat is niet consequent... en ik hou van consequent zijn... Het is nu net een te lage band die op haar heup blijft hangen.... Ik zou die daarboven hebben gedaan en dan de rest van de rok rood, of consequent zijn en om en om door blijven gaan werken...

Ik vind de gebruikte accessoires wel leuk in deze Burda. Mooie schoentjes, en tassen... ja... Ik zie hier die mooie streepjestas en mooie enkellaarsjes en puntige ballerina's.... de ceintuur vind ik ook mooi... Nu vind ik de kleur rood ook wel helemaal mijn ding, maar de kleur geel, is eigenlijk niet mijn kleur omdat het me niet staat... maar die sjaal zou ik zo voor Kirsten kopen en niet geel haar ontzettend goed staat, maar gewoon omdat ik hem leuk vind.



Ahhh de ukkepukjes...

Een cape: Joggingstof (98% katoen, 2% elasthaan). Dit is een ontzettend makkelijk en superleuk exemplaar. Leuk met die pompoenen eraan... en die gebreide kniekousen... die zijn geweldig!!!

Een jurkje: Joggingstof (98% katoen, 2% elasthaan). Een eenvoudig overgooierjurkje. Simpel van snit, snel gemaakt en dus snel je prinsesje met een leuk jurkje zwierend over de bank.



Ahhhh de sokken kan je zelf breien!! Of Kousen...oeps... sorry... Het materiaal is garen "Regia" van Schachenmayr. De kousen hebben niet alleen een snuitje en teentjes, maar ook oortjes... doddelig toch!!

Een mantel: stof Imitatiebont (100% polyester). Een lekker warm en zacht winterjasje met opgestikte zakken en capuchon. Lekker ruim om van alles onder te dragen en past ook overal bij.

Een jurk: Joggingstof (82% katoen, 18% polyester). Nu een stoer eenvoudig en snel te maken overgooierjurkje met opgestikte zak.



Een mantel: stof Nylonweefsel (100% polyester), gebreide boordstof (93% katoen, 7% elasthaan). Een dikke warme jas, met capuchon, die met drukkers vastgezet kan worden. Hier heeft de freule een gebreide muts met losse touwtjes met kwastjes op haar bol, maar de capuchon hangt op haar rug.

Een legging: stof gebreide boordstof (93% katoen, 7% elasthaan). Van hetzelfde spulletje als de boordjes is deze legging gemaakt. Dan is 'ie een stukje dikker dan de gemiddelde legging en dat is heerlijk in de winter. Leuk met de brede boord met knoopjes onderaan de pijpjes.

Een tasje: stof Vilt . Wat een snoezelig poezentasje. Bridget zat dit weekend de nieuwe boekjes te bekijken en bij de knuffelkousen en dit tasje wees ze gelijk enthousiast met een grote lach... Oftewel, iedereen welke leeftijd dan ook, kan dit soort fantasiecreaties waarderen... Boekje blijft bewaard, je weet maar nooit over x-aantal jaartjes...!!!



Een Dirndl: stof Vichyruitje (100% katoen), Kissa-Kinderwelten renforcé (100% katoen). Ik dacht eerst "Alweer Drindl jurkjes??" Maar het zijn Dirndl-jurkjes voor de grote maat... raar dat ze die niet tegelijk doen in één blad, want dat feestgedruis in München is al binnenkort... Hoe krijg je dat even in een weekje voor elkaar?? Maar goed, even terug naar het jurkje... Het is een zoet suikerdotte exemplaar, maar wat ik wel leuk vind zijn die roosjes die uit het decolleté komen. Niet dat ik dat zelf zo snel zou doen, maar als je toch bezig bent je in zo'n jurk te begeven, kan je het net zo goed goed doen... De schoenen zijn super!



Een Dirndl: stof popeline (100% katoen). Deze zwarte versie heeft dezelfde stofjes als de zwarte versie in het vorige boekje, alleen her en der toch pietsie anders. Als accent is er paspelband gebruikt en in dezelfde tint zijn lusjes gemaakt zodat de vetersluiting van het lijfje erdoorheen geregen kan worden. Leuke schoentjes heeft ze trouwens aan.

Een Jasje: in het vorige boekje werd dat nog een janker genoemd, en ik heb inmiddels begrepen dat dat dus de benaming is in het Duits, dus de vorige keer is er een woordje vergeten bij het vertalen (vond het voor in het Nederlands zo'n rare vertaling). Loden stof (100% wol). Aha, bij dit soort jurkjes is er dus wèl iets om over de blote armen bedoening heen aan te trekken. Niet dat ik een wauwiewoepie jasje vind, maar het is in ieder geval warm. Het jasje vind ik ietwat riant vallen, waardoor het allemaal zo log toont. Dat zou toch ook wel anders moeten kunnen. Maar goed... een bijpassend sjaaltje á la stofje van de rok en de boel hijs je weer op.



Een Dirndl: stof jacquardstof van taf (50% zijde, 50% polyester), jacquardstof (45% wol, 55% polyester). Ik vind deze qua kleurensamenstelling meer iets weg hebben dat de vrouw van de kerstman draagt of zo..., maar dan op hakken.

Wat het voordeel is van deze versie qua patroon, is dat als je minder charmante bovenarmen hebt, deze mouwen perfect zijn qua lengte... Ik zou dat wel prettig vinden!

Een jasje: Loden stof (100% wol). Dit grijze jasje vind ik een stuk gezelliger tonen dan die groene. Dat komt denk ik door de kraag en door de kleur.



Een Dirndl: stof Renforcé (100% katoen). De eerste gedacht die bij mij opkomt als ik het blauwe jurkje zie is de mams van Sissi... Ècht waar... Alleen die gympen eronder niet, hoewel beest handig tijdens het feesten, geen last van schoenen die pijn gaan doen en gek staan ze er niet bij. Leuk effect vind ik het paspelband langs alle randen en zomen van het lijfje en dat de rok ook een accentbandje heeft.

Een Dirndl: stof lavable in jacquard, lavable (100% katoen). Het is dat het geen standaard kleding is om met een keurslijfje en schort voorbij te wapperen. Maar als er zo'n dame voorbij komt zwieren, met wapperende rok en mooi decolleté, opgestoken haar en mooie hoge hakken, nou dat is toch eigenlijk niet verkeerd.

Bridget en ik hebben alle Dirndl's eens op een rijtje gezet en onze voorkeur gaat uit naar de Dirndl met roosjes en de Dirndl in het zwart...



En dan nog het patroonoverzicht... ideaal om even snel te zoeken naar jurkjes, broeken, rokjes, per soort perfect bij elkaar...

Zoek zoek stofjes...

$
0
0

Ik heb nog niet zo lang geleden een doos met stofjes ontdekt tussen de verhuisdozen... En na al dat geblader afgelopen weekend in de Knip en de Burda was ik wel poepie nieuwsgierig wat daar nu toch allemaal in zat... Hmmm... mja... aan mijn Hmmm kan je wel merken dat het lichtelijk een beetje tegenviel... tenminste voor het gedeelte van het jaar waar ik me nu in bevind... Nazomer... dus herfst, dus donkerder en warmere kleuren en stofjes... En wat tref ik aan... wit, wit, wit, wit, wit.... met her en der een stipje, glansje, rimpelgeks, onderjurkenspul en voering... ook nog een snufje licht roze met en zonder blommetjes... maar al met al... absoluut géén herfst!

Daar zit je dan op het bed van Kirsten en duw je al zuchtend de doos weer terug op z'n plek. Geen lapje lichter geworden... Dus sjok sjok sjok naar beneden naar de kast op mijn slaapkamer... Ik gooi de deuren open en kijk... Hmmm 4 lappen babyrib... Ja, zo winters hoeft het nou ook weer niet en weet ik ook even met die oktober boekjes van nu geen raad. Behalve een lange blazer, die ik dus 3 keer niks vond, nergens geschikt voor... Een héle stapel restjes, matrouschkastofje, muizenstofje, vrolijke stippenstofjes, stapeltje voering, stapeltje hopeloos tricot en dan nog een stapeltje stevig katoen.. sjucht...


Ik sluit de deuren en sjok sjok sjok wéér een etage lager en zwiep de deur van mijn werkkast open waar ik pasgeleden nog twee nette stapeltjes stof heb gebakken van de puinhoop die zich daar had verzameld... En ineens denk ik... Hé,,, tijdens de ALV (Algemene Leden Vergadering) van Sancho (zie paarse logo in rechter kolom) heb ik op de Utrechtse lapjesmarkt met Inge en nog meer dames lopen struinen en daar bij de achterste kraam twee zwart-wit lapjes gekocht, waarvan één een leuke Escherprint met de bedoeling daar een rokje uit te maken... Het Escherstofje heeft twee kanten, dus... ik wilde de ene helft van het rokje van de éne kant maken en de andere helft van het rokje de andere kant... Nu alleen nog bedenken hoe ik dat ga doen met de zijnaden, want ik wil dat de stof doorloopt... en dat met een ministofje... kraak kraak kraak...

Terwijl mijn hersenpan kraakt trek ik de lap eruit, en meet hem op... Op zich voor een rokje prima van lengte, maar ja voor het A-lijn rokje in de Knip oktober is meer nodig. Maar, bedenk ik me, ik hoef de tailleband niet van hetzelfde stofje te doen natuurlijk, maar zoals hierboven van een ander stofje... Maar bedenk ik me... als ik nu een overslagrokje maak... dan kan ik nog leuker met die twee kanten werken van het stofje... Ik pak het patroon van het overslagrokje erbij en bekijk de handel... 15cm minder nodig dan die A-lijn rok en als ik de tailleband en strikceintuur van een afstekend zwart stofje maak, dan is dat juist wel mooi... 

Da's dan geregeld... alleen nu nog op zoek naar een zwart stofje... Ik ga weer naar boven... struinen in mijn kast op de slaapkamer... op zoek naar zwart...

Booschappentasje als goodiebag voor de Clubdag Sancho

$
0
0

Morgen ga ik naar de Clubdag van Sancho (Vereniging Sancho is een online vereniging voor zelfmaak mode). Nu is het thema dit jaar "Sancho goes green!". Nu hadden we dit jaar niet alleen een opdracht als je aan de naaiwedstrijd meedeed (Clubdagwedstrijd Recykleren), maar ook om het vervoermiddel van verrassingen, de goodiebag, te maken. Dit was de opdracht:

Sancho stoffen tasjes project
Om het gebruik van plastic tasjes op de clubdag terug te dringen, willen we iedere deelnemer bij aankomst een stoffen tasje kunnen overhandigen met daarin ruimte voor belangrijke zaken. En die tasjes vragen we of jullie die zelf maken. Neem een duik in je stoffenkast en maak een tasje dat groot genoeg is voor een A4-formaat papier. Je mag best meerdere tasjes maken, als je stoffenvoorraad groot genoeg is. Het tasje stuur je uiterlijk 15 oktober naar Inge (adres bladiebladiebla), zodat deze ze alvast kan vullen. 


Ik dacht, ach dat doe ik wel even tussendoor.. Nou dat lukte door de drukte niet, en toen werd ik ziek incl. dubbele oorontsteking. Dat laatste was verrekte lastig en zorgde er voor dat ik het spaans benauwd kreeg, want ik wilde toch graag een tasje maken. Als je ziek bent kan je natuurlijk wel op de bank languit met je mobieltje zoeken naar een leuk patroon, wat ook weer niet te ingewikkeld is, want mijn hoofd staat zo scheef als de toren van Pisa. Maar met de inspiratie van Sancho Facebook en Google kwam ik wel bij een leuk patroontje van Elisanna. De elisanna draagtas (pdf-link) is een gratis patroon dat je kan downloaden. Ook de foto-werkbeschrijving (blogberichtje-link) van Elisanna is heerlijk duidelijk om te volgen.


Het patroon is deels uitgetekend, dat je uit moet knippen en tegen elkaar moet leggen/plakken en deels dat je zelf met de liniaal de hengsels en het bovenste deel van de tas moet tekenen. Is zo gepiept. De hoeveelheid stof is nog geen halve meter binnenstof en halve meter buitenstof. Nu heb ik stof van Tilda gebruikt en dat is 1,10 breed, dus ik hield niet zoveel reststof over, dat is wel fijn.


Het patroon is getekend inclusief 1 cm naadtoeslag, maar omdat dit voor boodschappen is, en de zoom onder lichtjes rond loopt, heb ik er voor mijn gevoel toch 1cm naadtoeslag extra aangeknipt. Lekker makkelijk met mijn centimetermaatje en mijn trickmarker. Zó gepiept!

Het formaat van de tas is best een lekker formaat boodschappentasje. De afgewerkte tas is bovenaan ca. 34cm breed, onderaan op zijn breedst ca. 37cm. De hoogte van de tas (exclusief hengsels) is ca. 38cm.

De binnenlaag is uitgeknipt van unistof en nu "stempel" ik het patroon voor de buitenlaag... 
makkelijk uitknippen zo

De stofjeskeuze heb ik gezellig samen met Bridget gedaan. Ik wilde eerst netjes volgens het UWYH thema, want Sancho goes green natuurlijk, werken, maar dan moet je wel geschikte stofjes in de kast hebben liggen. En met een hele doos witte stofjes, dat is natuurlijk oersaai en besmettelijk als de neten als boodschappentas, plank voiles en stapel poplin, véél te dun als draagtas, ribstoffen, véél te dik als draagtas want het moet wel als een klein pakketje in je fashionable schoudertas passen, ongemotiveerd tricot, dat springt op en neer dus dat werkt ook niet en dan nog een stapeltje voering... sjucht... wordt het hem ook niet.


Gelukkig heb ik een winkeltje aan huis onder andere met van die leuke stapels tig te combineren stofjes bij elkaar. Mjammie dus als je een combinatie wilt kiezen, keuze zat! Bridget en ik, zaten eerst eens naar mijn kasten te kijken. Bridget bekijkt de stapels eens goed... en haar voorkeur hebben de Tildastofjes... ze wijst steeds twee aan twee stofjes aan... Ineens wijst ze deze snoes met piepkleine bloemetjes aan van de Cabbage Rose en Memory Lane collectie. Ze kijkt naar het voorbeeld van Elisanne en zegt "Ik vind dat eenvoudige effen aan de binnenkant toch wel heel mooi daaro (wijst naar mijn laptop)"...

Ik vind het stofje schattig en rap naar beneden, mijn ladebakjes staan nog beneden... ja want ik heb sinds kort een werkkamer!!!!, maar goed... ik roetsch naar beneden voor mijn bakje paspelband... Hmmm ik heb nogal stevig paspelband. Het koord erin is vrij dikkig. Perfect voor de voorjaarsjas die ik toen voor Bridget maakte, maar wat minder geschikt denk ik voor een tot miniscuul op te vouwen boodschappentasje... die spring gelijk weer uit elkaar als je dat probeert.


Ik kom uiteindelijk uit op bloemetjes biaisband. De effe gekleurde types die ik in huis had waren allemaal te fel van kleur. Deze is zacht en lief erbij, net zoals het stofje ook is: Aaibaar zacht en lief van motiefje en kleur.


Ik knip de hele boel uit en ik ga druk aan het spelden, spelden en spelden. Net zolang ik niet meer verder kan met spelden en dan ga ik de boel onder de naaimachine gooien... Woops, klosje garen... rap rap rap van de trap richting ladebakjes... zoef weer naar boven, want klosje garen was zo gevonden.

Alleen geen leeg spoeltje... hmmm nou ja, dan maar over een bijna leef spoeltje met wit garen... daar gebeurt aan het eind ongeveer nog iets geks mee... Zo was de onderdraad nog blauw... en ineens was mijn onderdraad wit?!?!?!! Blijkbaar heb ik, vermoed ik, bij het wegtrekken van mijn werk, toen de blauwe draad op het eind was de witte draad mee eruit getrokken of zo en ben ik zonder het te merken gewoon verder gegaan... dus als je het tasje goed bekijkt, zou er een stiksel blauw/wit kunnen zijn, alleen volgens mij is dat aan de binnenkant gebeurd... want het is mij niet opgevallen (pfew gelukkig).


En tjoeken maar. Eerst smal het biaisband erop zetten, daarna de bovenrand op de goede breedte aan naadtoeslag erop stikken... en al rap heb ik vier voor- en achterpandjes voor de binnen- en buitenkant van de tas. Daarna nog overal een smal sierstiksel erop zetten, met de naald helemaal naar rechts, zodat de naadtoeslag stevig vast wordt gezet, want in boodschappentasjes willen nog wel eens wat pakken melk en yoghurt in verdwijnen en die wegen natuurlijk niet gratis.


En dit is het resultaat van dat biaisband... petit van breedte... petit doorgestikt... Perfect! Wat ik precies wilde!!


Even strijken... dan rap ik steeds naar zolder. Het lijkt allemaal niet zo handig met al dat getraploop, maar daar komt nog verbetering in. Niet alles tegelijk. Ik ben al héél blij dat ik een werkhokje heb voor mijn naaiwerk en stoffenvoorraad.


Trouwens vergeet niet in de binnentas een opening te houden om de tas te kunnen keren. Was ik namelijk vergeten en kon ik lekker gaan lostornen. Ik heb niet zoals Elisanne het keergat in de boden gedaan, want dat leek mij meer kans hebben dat de met de hand gemaakte steekjes los zouden gaan door het volladen van de tas. Dus bij mij zit het keergat aan de zijkant van de binnentas.

Om te zorgen voor en stevige tasbodem, moet de naadtoeslag van de naar één kant gestreken worden en worden doorgestikt, dat is namelijk het sterkst. Dus... huppetuppetup... nadat de naad even de strijkbout heeft gezien wordt de handel van de buitentas met de naald helemaal naar rechts doorgestikt.


Het biaisband loopt netjes door, want deze keer is het biaisband er per pand opgezet en niet rondom opgezet, dus ik heb twee keer een naad dwars door het biaisband lopen, en dat moet natúúrlijk wel netjes doorlopen.


Daarna zijn de hengsels aan de beurt, die ondertussen zijn gestikt, gekeerd, gestreken en doorgestikt. Ook weer zodat ze goed stevig zijn en niet gaan draaien, dat is namelijk een vervelend gevoel aan je handen met al die pakken melk en yoghurt in de tas.


Kijk... zo werk ik dus tegenwoordig. Dankzij Ramon die voor mij een "nieuwe" computer heeft gebouwd. Hij studeert in die richting en heeft ook een baantje als Student aan huis en heeft voor mij een tweedehands computer op de kop getikt en wat nieuwe onderdelen besteld en alles van de ene harde schijf naar de andere harde schijf geploft. Maar nu heb ik dus een heerlijke werkplek beneden (bureautje) en een heerlijke creatieve naaiwerkplek boven (kamertje). Dus terwijl ik aan het naaien ben, volg ik de foto-werkbeschrijving van Elisanna... Even de link erbij opzoeken, dat is misschien wel zo handig... Als je, bovenin dit berichtje, het patroon download staat daar nu ook de link naar de foto-werkbeschrijiving.


De binnen- en buitentas gaan samen met de hengsels in ene keer in elkaar. Goed de naden op elkaar spelden. De hengsels naar binnen ploppen en de hele bovenrand kan worden dichtgestikt en daarna kan je via het keergat de gehele tas erdoorheen trekken en is de boel naar de goede kant gekeerd.


Dan nog de bovenrand doorstikken. Dat blijft, hoe je je tas ook uit je schoudertas fietst, de tas altijd netjes in model.


Daarna even fruttelen om met kleine steekjes het keergat te sluiten. Let op, dat je niet de andere laag stof meepikt, want dan kan je de boel weer uithalen... is niet zo jofel.


En tada... zo netjes mogelijk het gat gedicht... en dan... eh... volgens mij is 'ie dan wel af... toch??


Oh nee, er moet natuurlijk nog wel een label op... Ik zoek in mijn bakjes, ja, weer beneden... komt ook nog naar boven... Ik zie Collie-Collie.com labels... hmm dat is niet de bedoeling. Dit is een privé naaisel... Ander bakje met labels (ik heb zoveel maatlabels en waslabels, dat het allemaal niet in dat ene bakje past, dus zoek zoek, ander bakje)... Yes, gevonden... mijn privé label gevonden... Tsja... wáár zal ik die bevestigen... Ik besluit de label gewoon "middenachter" te doen. Voor zover je bij dit tasje van een voor of achter kunt spreken, hahaha.


En tada!!! Het boodschappentasje is klaar!!! Ik ben er helemaal mee in mijn sas. Het is lang geleden dat ik achter de naaimachine heb gezeten en ik heb me heerlijk vermaakt! Smaakt dus naar meer...


Hier zie je het stofje aan de binnenkant van de hengsels. Het blauw is exact hetzelfde blauw als het bloemetje...


Piep... je ziet het label nog nèt.


Even kiekjes maken, zodat ik aan Dennis ook gelijk mijn noeste werk van vandaag kan laten zien. het was wel even een kunst om de tas "op te hangen" zonder dat ik een hangertje nodig had... maar een petit four taart-schep gevalletje was een perfect uitsteeksel om de hengsels overheen te hangen... Het tasje is nèt licht genoeg of net niet te zwaar, net hoe je het bekijkt. Ik ben helemaal blij met mijn kiekje aan de kast... Gezellig sfeerplaatje... Ik ben benieuwd wie mijn tasje krijgt...


En hopla even later ligt het tasje in een plastic zakje en kladder ik er nog een begeleidend briefje voor Inge bij... en vergeet ik vervolgens de envelop op de post te doen... Maar inmiddels is het tasje weg hoor en zal het, als het goed is, wel bij Inge zijn.

Clubdag 2016: Sancho goes Green...

$
0
0


 

Hé... het logo van Sancho groen??? Yep! Het is een groen thema dit jaar met de Clubdag van Sancho, dus tijdelijk was het logo groen op de website en het forum... Tijdelijk hoor... het gaat weer terug naar paars...

Hè, hè, eindelijk was het dan zover. Na een aantal dagen me helemaal suf te hebben gezocht naar vulliebullie vond ik het op het moment dat ik het wilde gaan halen bij de Creawinkel achter een naaimachine van Bridget. Ik kreeg een op-laatste-moment-brainwave... Je weet wel... Ik kijk nog één keer en dan... prompt vindt je het dan... Daarna verzamelen van de rest van de kleine spullen, waarvan je weet dat het standaard in huis te vinden is, zeker als je kinderen hebt, en prompt vindt je honderden potloden, behalve een simpele grijze... tsss! 

 Dit is mijn tasje die ik heb gemaakt voor de Clubdag, en ik heb hem gespot!!

Van te voren werden we door Sancho wel aan het werk gezet, want we moesten een boodschappentasje maken, dit ook weer met de groene gedachte minder plastic tasjes te gebruiken en gewoon er altijd een in je schouder tas te kunnen stoppen. Het tasje moesten we maken, omdat we er bij binnenkomst gelijk allerlei spulletjes kregen dat in dat tasje zat opgeborgen, maar we wisten niet van wie... dus... stofje zoeken, patroontje zoeken eventueel een beschrijving... op tijd maken... dat had ik wel, maar ik was vergeten het tasje op de post te doen... snuggere henkie. Uiteindelijk is het tasje wel op tijd aangekomen, pfew!

Ook kon je je van te voren opgeven voor workshops: Snelbreien, Lingerie voor beginners, Lingerie voor gevorderden, paspelband, Broekpatroon, Overhemd, Vilten Cactus, Grondpatroon rok, Maat nemen, Tas maken, Nat vilten, Paspop maken en Kruissteek borduren... dat is dus een héle waslijst!!

Ook was er een Clubwedstrijd.... In het kader van Sancho goes Green had het natuurlijk te maken met Recykleren, hergebruik van bestaande kledingstukken en de wedstrijd heette dan ook Recykleer je rot!

Wilde je geen workshops doen, je kon je ook lekker vermaken bij de stands met stofjes, garen, bandjes, en noem maar op wat voor leuks er allemaal wel niet was. Ook was er een Kringhoek, daar kon iedereen stoffen en patronen neerleggen die overbodig waren voor eigen gebruik, dus... een mooie vorm van "Recykleren" van eigenaar. En wilde je toch wel creatief bezig zijn, dan was er het Naaicafé. Pak je naaimachine mee, een werkstuk en ga lekker aan een tafeltje naaien, kwebbelen met mede Naaicafé gangster, wat drinken en lekkers erbij... héérlijk!

Dit is het tasje dat ik kreeg. Een vrolijk tasje van een stevige stof, ideaal voor een flinke zwik boodschappen!

Dennis ging ook mee, want hij was, net als vorig jaar, uitgenodigd om de dag te fotograferen, zodat er mooie en duidelijke foto's konden worden geplaatst op de website. (De foto's met een schuin onderschrift zijn van mijn mobieltje afkomstig... dan weten jullie dat). Alles was de avond van te voren klaargezet, inclusief de loodzware naaimachine, want ik heb geloof ik voor de andere naaimachine nog geen ritsvoetje, en dat heb ik wel nodig voor de workshop "paspelband".

Op één of andere manier ben ik ondanks dat ik op tijd ben opgestaan en alles had voorbereid toch weer traag en ik heb de inleiding van deze dag dan ook gemist... Bij binnenkomst kregen Dennis en ik allebei een zelfgemaakt tasje. Voor Dennis werd een stoer exemplaar uitgekozen en ik had een snoes van een exemplaar van een stevig sterk stofje, zie foto hierboven. Zoals je ziet zit er een hartje opgespeld... Bij binnenkomst kregen we 3 hartjes die we aan de tasseneigenaresse moesten geven, waarvan we het tasje mooi vonden. Ook kregen we een briefje om te noteren wie 1e en 2e keus was bij twee categorieën voor de clubwedstrijd... maar dat is later pas.



Eerst plofte ik de naaimachine en mijn jas bij de kapstok en liep ik snel naar lokaal 17, want daar was mijn workshop grondpatroon rok, Iedereen zat al toen ik binnenkwam, behalve Nienke en Henrike. Nienke was de lerares en Henrike was de vrijwilliger om te laten zien hoe je de maat moeten nemen. Ik ging lekker vooraan zitten, dan hoor ik alles beter. We kregen allemaal een mapje met daarin een speciale lineaal... eh... hoe heet die ook al weer... hmmm ik graaf wel even in mijn naaibox... Studio metermaatje! Dat is de naam. Ook een potlood en een papieren uitleg met voorbeelden van hoe een rokpatroon wordt getekend. Daarna gingen we twee aan twee de maat nemen... Eerst elastiek om de taille doen... Mijn elastiek zit op dezelfde hoogte als de bovenkant van mijn leren rokje, dus hopla zijrits open om te zien waar het elastiek precies zit, voor het makkelijker de maat te kunnen nemen van zithoogte e.d.

Voor een rokje is het niet nodig, maar de bovenwijdte werd ook even gedemonstreerd hoe die te nemen en laat ik me daar toch een super onhandige mega wijde (heerlijk warm overigens) trui aanhebben... Dus hopla, hele trui omhoog gezwiept, zodat mijn meetpartner goed de maat kan nemen. Daarna krijgen we opdracht om de taille- en de heupmaat door de helft en door vier te delen en dat in het tabelletje te noteren. De maten op papier zijn de maten waar we mee werken om een grondpatroon op maat te maken. Nienke legt stap voor stap, met een tekening op het whiteboard, uit hoe zo'n patroon tekenen stap voor stap in z'n werk gaat. Op papier staat ook nog een uitleg en nog wat varianten van andere rokken. Dit zijn haar examentekeningen voor costumière (verbeter me Nienke als ik het verkeerd zeg). Het kost mij af en toe wat hersenbrekens, maar uiteindelijk is het toch wel logisch en is de tekening eigenlijk zo gemaakt.

Het patroon is natuurlijk maar de basis. Maar om bijvoorbeeld patronen te controleren uit, bijvoorbeeld de Knip, is het een mooi begin. Ik heb namelijk absoluut géén maat 36, maar die heb ik voor het knoopjurkje bijvoorbeeld wel moeten nemen, omdat de maatvoering gewoon niet klopt. De Knip is, doordat ze gebruik maakt van verschillende ontwerpers, niet meer maatvast zoals vroeger. De maattabel in het werkschrift, daar heb je dus eigenlijk niets aan. Het is beter om de patronen op vaste plaatsen te meten... Dus het lijkt me ideaal om nu wat betreft rokken een leidraad te hebben door het gebruik van zo'n basis grondpatroon. Ik ben er héél blij mee!


Ehhhh welke steek moet ik ook alweer hebben, of welke steek is leuk... of welk formaat steek moet ik hebben... Daar krijg je allemaal antwoorden op tijdens de workshop...

Terwijl ik een basisrok op schaal aan het tekenen ben is Dennis met zijn camera aan de wandel. Voor het gemak heeft hij zijn fototas bij mij laten staan en is ondertussen bij andere workshops foto's aan het nemen. Hij gaat eerst langs de workshop Lingerie voor gevorderden.





Dennis wilde met zijn foto's laten zien dat er ècht les gegeven werd... uitgelegd werd... en hij stelde ook vragen... Bij mij vraagt hij ook altijd wat ik aan het uitspoken ben. Is leuk!




Dennis was ook bij de tassenmaaksters op bezoek geweest en zag héle leuke stofjes. Een plattegrond van London was hem goed opgevallen. De tas wordt dus een echte eye-catcher...!!!



Bij de workshop Tas maken is ook weer een uitgebreide uitleg, zodat je als je de tas niet helemaal afkrijgt je hem thuis met behulp van tekst en plaatjes af kan maken.


Een rits met met biaisband afgewerkte aan de kopse kantjes... zo leuk om te zien dat verschillende stofjes bij elkaar worden gecombineerd.


Bij tassen wordt trouwens ook veelvuldig pipingband gebruikt... zie dit Londonse exemplaar met een vrolijk roodwit paspel... eh... pipingbandje.


Er worden héél andere stofjes gebruikt dan bij mij in de kast. Leuk!!!


Er is 's ochtends en 's middags een workshop Paspelband, wat door de lerares Renata gelijk gecorrigeerd wordt in Pipingband. Want paspel... dat is meer iets voor paspelzakken en paspelknoopsgaten... Dus piping is de correcte naam voor het elastische of niet elastische band dat je langs en tussen patroondelen stikt. 

Renata is bij Sancho volgens mij dé persoon die ontzettend veel gebruik maakt van dit band. In allerlei vormen, elastisch, leer of van stof... in allerlei kledingstukken, maar ook voor haar tuinkussentjes heeft ze dat band gebruikt, waar zoals ik ergens las ook nog eens een blinde rits langs gestikt kan worden... Sodeknetters... dat moet ik toch ook eens proberen.

Ik heb de workshop 's middags gedaan en ik vond het supersonisch leuk. Ik kan nu pipingband zo strak als een deur tussen twee stofdelen stikken... en ik heb geleerd dat je nèt wat strakker voorbij het stiksel van het bandje moet stikken dan dat je van nature zou doen. Dus... net een deurtje verder stikken en dan zit het band er perfect in! 

 Mijn uitzicht vanaf de achterste rij...

Ik dacht eerst bij het starten van de machines, dat ik niet het goede voetje bij me had... tóch nog niet de goede... want daarom had ik deze machine meegenomen, met het uitgebreidste voetjespalet dat ik had... Maar wat bleek... Sommige hebben een ritsenvoetje met één ski... en sommig, zoals ik, hebben een ritsenvoetje met 2 miniskietjes... Ik gebruik hem niet alleen voor ritsen, maar ook om een tunnel, met daarin een al dichtgestikte band elastiek, in één beweging te stikken... 


Links de meegenomen voorbeelden van Renata en rechts de oefen exemplaren om een halsje van elastisch pipingband voorzien met een leuk sierrandje erlangs. Ik begreep dat je van alles kan uitspoken langs zo'n randje, mits je natuurlijk wel in de buurt van het band blijft, want onder de naadtoeslag stikken is niet zo'n strak plan met tricot. Zie je die leukerd links onder met sterretjes? Zó leuk hè!!

 
Ik vind het halsje toch wel zo super geworden... dat ga ik vaker toepassen, zeker voor mijn nog niet helemaal verdwenen tricotvrees héél erg fijn! 

P.S. na het sierrandje voorzichtigjes met een strijkijzer "deppen" zodat het pipingbandje en tricot één glad/plat geheel wordt.


Links wordt het leren pipingbandje tussen twee rechte lapjes gestikt. En rechts is de eerste handeling om elastisch pipingband op een vierkant lapje te stikken. Weet je wat ook zo opvallend is... er wordt bij het opstikken van pipingband géén... nee echt absoluut géén speld gebruikt... Ik kreeg ter plekke ontwenningsverschijnselen en dacht oké???... gaat dat goed??? En ja, dat gaat supergoed! Zonder problemen gaat dat band zoeftem waar je het hebben wilt... Kwestie van NIET trekken, maar rustigjes stikken op 1cm vanaf de zijkant (exact je naadtoeslag). Is eigenlijk simpel om te onthouden hè.

 

Qua mooi afwerken als je helemaal rondom bent, is het  het mooist als je in het midden van het vierkant begint. Dus daar zet je een speldje en ik liet het speldje gewoon zitten zodat ik bij aankomst als ik helemaal rondom geweest was, precies wist wat nou mijn midden was. Soort van eikpunt.

Het beginstukje van je pipingband ligt 1cm óver het speldje heen en óp de speldje start je met stikken... Goed onthouden dus...


En dan de hoek... mwaaaaa tot 1cm van het einde stikken, dan 3 steken heen en terug maken... en dan een linke soep knipje... zó spannend of je niet te ver knipt... en dan de hoek om stikken met weer 3 steken heen en terug...


En dan huppetee verder tjoeken...

Hier laag twee nog strakker langs het stiksel waarmee het pipingband is gestikt stikken... oef... maar het werkt wel!!


Renata had een uitgebreide uitleg erbij gedaan, in een tasje, met daarin nog een zakje met de benodigde artikelen om een halsje van elastisch pipingband te voorzien, een leren pipingbandje tussen twee rechte lapjes uit te stikken en elastisch pipingband bij twee niet elastische vierkantjes tussenuit te stikken en zo een supergaaf speldenkussen te creëren. 

Hier mijn eindelijk gevonden vulliebullie... pfff

Zo blij met mijn speldenkussentje...

Wat was ik blij met mijn creatie, want mijn speldenkussen is zwaar zoek! En dat gevis in een blikje vind ik niet handig, en nogal stekelig voor mijn vingertopjes, dus alle spelden zitten inmiddels op dat speldenkussentje.


Er is 's ochtends lingerie naaien, maar ook 's middags... Ik vermoed dat het broekje voor beginners is... Een ontzettend mooi broekje trouwens, wat ik zo aan voorbeelden zag liggen. Dennis vond de kanten broekjes ook mooi... dus wie weet ga ik dat ook nog eens proberen qua workshop...


Dit broekje is toch ontzettend leuk hè!!

En dan de niet halve maatregel workshop Paspop maken...

De dames die zich hadden ingeschreven voor de workshop paspop maken waren een hele dag zoet, want zoiets kan je niet in je eentje maken en ook niet in ca. 2 á 2.5 uur.. Dus eerst wordt de één ingetaped...Dat gaat met aparte manieren hoe het tape geplakt wordt, begreep ik van Dennis en 's middags werd er van plek geruild en werd de ander in de tape gezet. Daarna moet er nog van alles gebeuren met purschuim, maar dat moet, begreep ik van Dennis, laagje voor laagje opgebouwd worden thuis... en na een maand is je paspop klaar!! Dus... dit is een workshop met een lang staartje, maar wel met superresultaat als je een eigen perfect op maat gemaakte paspop (tweelingzus) krijgt.


De paspop... dit is het uiteindelijke resultaat van alle noeste arbeid..


Dit is een héél belangrijk hoofdmateriaal van het verkrijgen van de mooie pasvorm van de paspop... de basis... zeg maar het patroon... om later een paspop "af te kunnen gieten"...


Voorkant...

Zoals je ziet al een behoorlijk in de tape gezette dame, met plastic bij de armen, zodat de tape niet op de armen blijft plakken.


Achterkant...

 

Ook een soort "rok" wordt er getaped... Ik denk zodat je later exact een mooie rechte lijn kan aangeven tot waar de paspop moet worden gemaakt en het resterende naar binnen geklapt kan worden.

Er wordt hier druk getaped aan de voorkant... En aan de achterkant...


Hier twee dames die nu helemaal strak in de tape staan... en wat nu????


Er worden lijnen getrokken aan één kant van de "paspop" en zigzaggeltjes getekend, zodat later je de boel weer keurig aan elkaar kan plakken, maar wel... het juiste ene zigzaggeltje bij het andere zigzaggeltje... Maar eerst hopla de schaar er in...


En de dame kan uit haar "pasvorm" stappen... En tada!! Open is de "pop"


En dan fliebelfluttelen om de zigzaggeltjes bij elkaar te krijgen en te plakken met héél veel tape, zodat de sluiting absoluut niet open kan gaan staan.


Daarna wordt de onderkant naar binnengevouwen.. 


Hier wordt als ik het goed heb onthouden van Dennis een plastic zak ingehangen... Ik denk om de boel goed luchtdicht te krijgen als er purschuim ingespoten worden en het niet via een piepgaatje naar buiten gaat... Maar het kan zijn dat ik het niet goed heb onthouden... dan sorry...

Correctie aanvulling van Edith: die plastic zak was een zak die opgeblazen werd om de paspop onderweg naar huis in vorm te houden!!


En voorzien van een bodem...


En tada... een tweelingzus van jezelf... Waar je perfect een kledingstuk op kunt doorpassen.


Alle dames met hun tweelingzus en dus paspop in wording en het voorbeeld van de "juf".
  

Dennis vond het wel jammer dat hij een beetje laat binnenkwam bij de workshop Overhemd, maar hij heeft toch nog  een aantal foto's kunnen nemen...


Het openen van knoopsgaatjes is altijd een momentje... secuur en voorzichtig met het tornmesje moet je een opening maken zonder de steekjes aan te raken...



En dan is het lunchpauze... In het tasje wat we die ochtend gekregen hadden, zaten namelijk onderdelen die we nodig hadden voor de lunch... Niet alleen water voor tussendoor, en snoepjes en nootjes en tips over eten. Maar ook bestek, een beker en een zelfgemaakt servet met een Sanchologo erop gestikt. Ontzettend leuk is dit!!

We kwamen binnen in de zaal en er staat een heerlijk rijk uitgestald buffet, waarbij Inge druk bezig was met eieren te bakken. Er was allerlei soorten brood, salades, gebakken eieren, gekookte eieren, fruit, zoet broodbeleg en hartig broodbeleg, fruit en diverse soorten melk, karnemelk en degelijke... Oh ja... eierkoeken waren er ook, mjammie!! Ik heb heerlijk gesmikkeld.




Na de lunch ben ik even lekker rond gaan neuzen bij de kramen die er stonden. Er waren niet alleen stofjes zoals je ziet, maar ook bandjes, drukkertjes, pipingband, elastiekband, boordstof en nog veel en nog veel meer.

In de Kringhoek heb ik ook even geneusd en daar heb ik petrolkleurige stretchkatoen gevonden, een ivoorkleurige knuffelzachte rib met een breed en smal ribbeltje, een of ander donkerblauw stofje dat niet kreukt, ik dacht viscose, maar de mams van Henrike noemde een andere naam en dat leek mij beter dan viscose, want dat is slapper, en dit stofje heeft wat meer sjoege... maar de naam... oef... weet ik niet meer. Ook vond ik nog een zacht mint turquoise tricot, leuk voor een hemdje of zoiets, en aan het eind, toen Henrike ons verzocht nog in de hoek te gaan snuffelen, want er lag nog zat heb ik nog een stofje dat netjes in een doorzicht zipzakje verpakt was eruit gevist... De stofjes zitten in het tasje (zie foto bovenin) op de trap naar zolder om gewassen te worden.


Dan op naar de volgende workshop en dat is de workshop Vilten cactus. Zoals je ziet kan je met vilt werkelijk van alles maken.


Met mooie siersteekjes, met borduurzijde... Ik heb hier ook zo'n houten doosje met van die houtjes waar je borduurzij omheen kan winden... 3 laadjes heeft 'ie geloof ik. Ik ga hem eens een keer opzoeken. Werkt wel gezellig zo...


Er komen zo te zien ook naaimachines aan te pas...


Maar ook handwerk... en zo heb je een mooi cactusplantje, dat niet pijnlijk prikt en nooit water hoeft (nu hoeft een echte cactus dat geloof ik ook niet veel)... en een mooie cactusslinger...


De volgende workshop heb ik vorig jaar ook bij Dennis op het scherm zien verschijnen, maar dan net toch weer anders... Ik heb nu een héle leuke "plantenspuit" gezien om het wol te bevochtigen. Eigenlijk geen spuit maar meer een soort douche...


Ook wordt er met zeep gewerkt... en zie je dat bubbeltjesspul?


Bij een plat werkstuk wordt het daar later helemaal ingerold, zo vertelde Dennis tenminste... Dennis heeft de hele verhandeling uitgelegd, maar ik weet niet meer precies hoe het zat en dan kan ik het beter niet proberen terug te dreggen in mijn hoofd... Ik zal het nog eens aan hem vragen... en als je de workshop hebt gevolgd, mag je het bij het commentaar natuurlijk bijzetten dan zet ik het daarna hier wel bij...


En hier zie je een gedeelte van alle werkstukken...


Hier een detailfoto... en als je er op klikt, dan zie je hoe dicht het structuur van wol geworden is.


Tussen alle workshops en tijdens de lunch is de tafel met de werkstukken van "Recykleer je rot" ook druk bezocht... Iedereen liep met een papiertje met daarop twee onderdelen, en dan 1e keus en 2e keus... dus 4 winnaars... Maar voor het zover was moesten eerst de stemmen nog even geteld worden en werd ons nog even verwezen naar de Kringhoek om daar nog wat moois op te trommelen en inderdaad ik vind nog een mooi stofje...

Daarna ga ik bij Dennis zitten en drink mijn frisje op. Ik zie overal om me heen voldane gezichten, kwebbelend over wat ze gedaan hebben en geleerd hebben. Ikzelf ben weer een héél stuk wijzer geworden en heb ook een boost gekregen aan inspiratie en motivatie om lekker aan de gang te gaan


Maar niet alleen die inzendsters konden een prijs winnen, want iedereen die een tasje had gemaakt kon een prijs winnen, mits je tasje genoeg hartjes van de mede-Sancho-ers had gekregen... Er werden riant in de twintig hartjes opgehaald voor de 1e prijs.... Echt mégaveel... de volgende zat volgens mij ergens rond de 20 of zoiets, daarna richting 16 of  en toen 12 of  zoiets... Totaal waren er 4 dames die een prijs kregen voor hun gemaakte tasje. Ze kregen allemaal een leuke prijs dat ze patronen mochten uitkiezen bij een winkel.


Deze vrolijke dame links, Inge geloof ik, met het spijkerbroekkrukje had een 2e prijs gewonnen. Ik heb het krukje eens goed bekeken, maar die spijkerstof zit er ècht strakgespannen omheen... super!!

Aline had de 1e prijs met haar staphorster tas. Een bijzonder verhaal zit er aan de stof van de tas vast, want dat is Staphorster stof, gemaakt door haar oma voor de klederdracht die zij droeg en die stof is met heel veel liefde, tijd en werk gemaakt. Allemaal handwerk, met spijkerstempelen en zo... Machtig om te zien hoe die stof eruit ziet, aanvoelt en mooi dat Aline er nu zo'n mooie tas van heeft gemaakt met stof van haar oma... Heel bijzonder...


Hier heeft Inge de 2e prijs gewonnen met gebruik van de jurk van haar dochter een creatief stilleven gemaakt.

Yolanda heeft ook een 1e prijs gewonnen en heeft twee stoere en bijzondere tassen gemaakt van een leren jas en voor de  binnenkant is gebruik gemaakt van spijkerbroek/-jas... dat ben ik even kwijt... maar onverwoestbare sterke tassen zijn het... Lijkt me verrekte lastig om te maken met zulke stevige materialen...

En daarna was het alweer bijna vijf uur... tjemig... de dag is omgevlogen!!

Als er iets niet klopt... dat kan natuurlijk, want ik heb maar twee workshops gevolgd en de rest naar aanleiding van de verhalen  en foto's van Dennis ingevuld...


Speldenkussen terecht...

$
0
0

Dit vind ik toch altijd weer typisch... Vorige week was ik vulliebullie kwijt, nèrgens kon ik het vinden, maar ik wist zeker-de-zeker-de-zeker-weten dat ik het in huis had. Kwestie van niet gebruiken hè! Uiteindelijk vlak voordat ik het opgaf en naar de creawinkel wilde vertrekken, dacht ik nog één keertje kijken bij de machines... en prompt ligt het achter de naaimachine van Bridget. Die inderdaad niet zo veel wordt gebruikt en dus ook niet uit de kast getrokken wordt, dus signaleer je niet waar het gebleven is.

Sinds ik hier woon ben ik constant van alles kwijt. En dat komt niet omdat ik alles zo puinhoperig hebt ingericht, maar simpel omdat van bepaalde genres !!!, je het gewoon niet kwijt kunt in één kast met plek voor 4 halve planken (erachter liggen de naaiboekjes)... en op één plank in mijn kantoorkast. Dus het blijft deels in verhuisdozen staan... óf in tassen omdat je het gebruikt hebt en het stofvrij wilt houden... Maar vervolgens heb je het even druk met andere dingen c.q. je pet staat er niet naar. En dan verdwijnt het uit het zicht, want het staat in de weg bij je bureau. Dus het wordt netjes opgeborgen (soort van, dus staat het in een grote tas, verzameling van meerdere stofvrij-opberg-tasjes, onder je toilettafel, want dan breek je je er tenminste niet je nek over.

Mja... dus ik zoek vandaag naar mijn paarse nepleren lapje, met daarbij een bijpassend bontachtig iets. Van mijn moeder ooit gekregen, hartstikke leuk. Ik weet alleen niet hoe groot het lapje is, en er wel iets voor mezelf uit kan. Dat wil ik dus even checken... Dus ik trek de deuren van mijn kast open, want ik heb het nog niet zo lang geleden gezien... Grrr... maar wáár heb ik het gezien...

Ik speur dozen, kasten, tassen, lades overal af en tóch kan ik het nog steeds niet vinden... Wat ik wel vind is mijn speldenkussen, die ik al minstens driekwart jaar zoek ben. Ik wéét dat ik hem gebruikt heb bij Dennis... Ik wéét dat het dus niet gewoon bij mijn standaard spullen ligt, maar wáár dan wel??? Nou... in een stofvrij-tasje met een grijs tricotstofje voor Dennis, bij andere tasjes... in een grote verzameltas onder mijn toilettafel!!!

Dat staat daar al minstens... gut wanneer ruimde ik die plank in de kast beneden ook al weer op...?? Ergens in de zomervakantie of zoiets? Nou ja... ik bedoel maar, doordat het op diverse plekken in diverse soorten vermommingen zich bevindt, ben ik constant van alles kwijt. Terwijl als je de zooi op een grote berg bij elkaar legt, het eigenlijk niet eens zoveel is, want ik heb al ontzettend veel weggegeven aan Kirsten, scholen etc...

Maar goed, speldenkussen is weer gevonden, terwijl ik het afgelopen weekend juist een mooie nieuwe heb gemaakt bij een pipingband tijdens een workshop bij Renata. Maar ik ben wel blij dat ik mijn vertrouwde lange gele spelden terug heb hoor, want die prikken toch véél beter!!

Maar waar is toch verrekt nog aan toe mijn paarse nepleren stofje!!!!

De laatste kreukelrolletjes???

$
0
0

Ik heb deze week bij Sancho een uitdaging voor mezelf aangeslingerd, maar daar heb ik wel een aardig zwikkie patroonpapier bij nodig. Wat ik nu heb liggen, ca. zes meter, dat is natuurlijk peanuts. En zonder patroonpapier valt er niks te tekenen, te spelden, te ontwerpen of wat dan ook en gaat het dus niet lukken... 

Elke keer als ik het koop denk ik... Oja... Ik moet toch eens naar de groothandel gaan en daar een èchte rol patroonpapier gaan halen. Dat werkt namelijk zó lekker. Geen gestoethaspel met een kreukelbak aan onhandelbaar breed papier, wat met een zuchtje ook nog eens scheurt. Ook niet binnen een scheet en een knikker een rolletje dat op is. Want ook al zit hier tien meter op, dat heb ik zo weggewerkt. 

Met mijn eerste rol ècht patroonpapier daar deed ik 10 jaar mee, maar toen waren de kledingstukjes ook een pietsie kleiner. Ramon was toen twee en Kirsten was toen net geboren... De tweede rol daar deed ik een stukje korter mee, want toen startte ik met Collie-Collie. Hoewel ik aan de andere kant wel minder privé naaide. Maar al met al heb ik met die rol zo'n vier jaar gedaan. En nu snak ik al een aantal jaar naar wéér zo'n rol... Ik ga het toch eens regelen. Het is zulk zálig papier om mee te werken... 

Voor nu moet het maar met die lastige mini-rolletjes... Ik heb er weer drie gehaald. Dan hoef ik dit jaar niet meer op pad voor patroonpapier. Maar nu eerst aan de slag met mijn uitdaging... drieënhalve rol patroonpapier staat klaar om weg getekend te worden... Ik ga mijn best doen!

Mijn uitdaging bij Sancho... 10 lappen tot 1 januari 2017...

$
0
0

Daar bedoel ik mee dat ik 10 lappen weg wil naaien voor 1 januari 2017...

Ik doe wel vaker mee met uitdagingen... een aantal gingen niet gek, zoals de 7 kledingstukken in 14 dagen, maar des te vaker kwam ik niet zo ver. Deels omdat ik te lastige kledingstukken uitkies om in zo'n korte tijd te kunnen maken, maar ook deels omdat ik toch niet helemaal gezond ben en toch meer pauzes nodig heb om de boel rond te kunnen breien... eh... naaien.

Ik zag van Henrike, een mede Sancho-lid, dat ze eind augustus zichzelf een uitdaging had gesteld van 20 lappen wegnaaien voor de Clubdag (afgelopen zaterdag)... en dat in zo'n ca. 9 weken of zoiets... Poeh dacht ik een week of 3 later toen ik dat zag... Da's voor mij een straatje of tien te ver. Maar het is wel leuk om mee te lezen en dat anderen mee gaan doen om ook 20 lappen weg te "werken". Of wel meedoen maar de lat niet zo hoog leggen.

Aangezien ik een méga voorraad stofjes heb, deels gekregen van mijn mams en mijn zus Monique, deels zelf in de loop der tijd aangeschaft, wil ik dat er een aantal plankjes leger worden. Leeg zal wel een utopie worden, want tijdens de Clubdag nam ik ook weer 5 lappen mee uit de Kringhoek, pfff. Iedereen die lappen, patronen en patronenboekjes heeft waar niets meer mee wordt gedaan legt dat daar (er is een perfecte hoek met grote etagetredes) en iedereen kan kijken of er iets van zijn gading ligt... En reken maar van yes dat er veel is meegegaan. 

Dankzij de spirit en de sfeer van de Clubdag, en natuurlijk ook dankzij mijn Lief Dennis die me geholpen heeft, zodat ik nu een ècht werkkamertje heb in huis... kriebelde het weer... Ik wilde actie in de tent... en ik gooide een uitdaging op het forum van Sancho... 10 lappen voor 1 januari 2017 wegnaaien. Daar kunnen makkelijke projecten bij zitten, zoals een tafellaken en nieuwe kussenhoesjes, die staan serieus op mijn lijstje. Maar in eerste instantie wil ik toch ècht echte kleding maken, want mijn kledingkast is ècht diep treurig.

De plannen zijn om 2 shirtjes te maken, 1 jumpsuit, 4 rokjes, 2 jurkjes en 1 blouse... 

Inmiddels hebben heel wat stofjes wat nattigheid gezien, zijn die klaar voor de volgende ronde. Er zitten aardig wat tricotstofjes bij trouwens, want die stofjes verwerken best wel vlotjes. Ook al heb ik wat opstartproblemen door mijn tricotvrees. Ik weet namelijk inmiddels dat ik me daar wat minder aan moet storen en gewoon moet beginnen. 

Dit zijn de 10 lappen (in eerste instantie): 

  • een auberginekleurige nepleer (van mams)
  • het wordt kiele kiele, Rokje 11 - Knip januari 2013

  • een voile in ivoor/grijzig paars/oud roze (van mams)
  • riante lap, Blouse 109 - BurdaStyle november 2016

  • een zwart/grijs mixstofje (schatkamer Sancho naaiweekend)
  • ook weer kiele kiele, Rokje 13 - Knip januari 2016

  • een stevige petrol stretchkatoen (Kringhoek Sancho clubdag)
  • Rok 18 - Knip januari 2016

  • een nachtblauwe stof X (Kringhoek Sancho clubdag)
  • een giga grote lap, Jumpsuit - La Maison Victor Editie 1 winter 2013/2014

  • een marineblauw stretchkatoen
  • Rok 18 - Knip januari 2016

  • een nachtblauw/wit smal streepjestricot
  • Jurkje 19 - Knip januari 2016

  • een turquoise tricots
  • twee restantlappen - Jurkje 19 - Knip januari 2016

  • een dieprode tricot
  • Top 14 - Knip september 2016

  • een rode tricot
  • Shirt 21 - Knip december 2011

Broeken laat ik even voor wat het is... Hoewel de jumpsuit natuurlijk wel een soort van broek is.


Op zich lijkt het een rommeltje, qua kleurtjes en onderdelen, maar ik heb voor alles een doel met bestaande kleding. Het worden setjes uiteindelijk.

Wil je weten welke kledingstukken het exact zijn? 

Bekijk de foto hierboven, van links naar rechts bovenste rij en dan van links naar rechts onderste rij. 
Dat is de volgorde van de lappen en dus projecten van mijn lijstje... 

Start uitdaging Sancho... shirt 14 Knip september 2016

$
0
0


Lap 1: de start van mijn uitdaging op Sancho om 10 lappen weg te naaien voor 1 januari 2017.

Ik bekijk zaterdagochtend mijn lijstje en bedenk wat ik het hardste nodig heb... en dat zijn shirtjes... Dus ik ienemienemut tussen beide rode lappen... Diep rood en signaal rood... en de Diep rode wint.

Het wordt shirt 14 in Knip september 2016. Als eerste meet ik mezelf nog eens op voordat ik aan de slag ga. Ik meet het patroon zorgvuldig op. Ik heb namelijk geen zin in ongein, dat ik maat zus heb en het vervolgens te klein, véél te smal op de schouders of zelf heb gemerkt bij het knoopjurkje het 2 maten te groot is. Dankzij het doorpassen van de knoopjurken van Eva, die de jurk in meerdere maten had, bleek ik dus geen 42, geen 40, geen 38 maar 36 te moeten hebben. Dus meten = weten... O ja... en maat 36 heb ik zéker weten niet!!

Ik merk dat de mouwen te lang zijn... is altijd, want ik heb kortere armen en ik ben zelf ook geen 1,72, dus zou gewoon ook kunnen kloppen wat dat betreft. De schouders zijn te smal, is altijd, want ik heb rechte brede schouders... Ik ben geen 1,72 dus het bovenlijf wordt 2cm korter... Ik knip wel een riante zoom aan het voor- en achterpand, maar dat komt gewoon omdat ik niet weet of de lengte van het shirt mooi staat bij mij, en ik knip het er liever af, dan dat ik het er weer aan moet plakken... Ik naai voor het eerst van mijn leven een shirt voor mezelf, Oh nee... tweede keer, maar die eerste keer belandde na kasthangen in de kliko, want de hals was drie keer niks...

Maar goed. Ik begin met de dieprode lap van 1,50m. Ik heb de onhandigste afmetingen van lappen heb ik gemerkt... Het is nooit wat ik werkelijk nodig heb... Maar goed  (weer maar goed). Ik heb 1,75m nodig, maar ik hoop dat de Knip net als vroeger wat ruimere stofmetrages opgeeft... En nadat ik de breedte heb gecheckt heb ik ook nog eens de mazzel dat mijn stof riant 10cm breder is dan bij het patroon staat vermeld. Dus ik heb gewoon riante mazzel, want daardoor kan ik het misschien op de manier neerleggen, zoals het bij de maat 34 t/m 38 wordt neergelegd. Kijk... dat scheelt natuurlijk gigantisch!

Na al dat gemeet ga ik het patroon uitraderen, uitknippen en dan gooi ik de lap op tafel. Ik heb een bredere lap dan nodig, maar ook een kortere... Maar het gaat er als een zonnetje uit als blijkt dat ik het patroon inderdaad op de manier kan neerleggen zoals bij maat 34 t/m 38. Ik speld de hele handel op de stof... Uiteindelijk ligt alles riant op de stof en ga ik het uitknippen. Bij de zoom van de mouw lijkt het ietwat krap, maar de mouw is te lang voor mij... dus dat zit snor.

Aan knippen kom ik zaterdag niet toe en 's avonds was ik te moe, dus zondagochtend voor het ontbijt is de stof als eerste aan de beurt. Ik ga dat doen voordat de rest wakker is en er rammelende magen aan de eettafel staan. Dus ik bekijk alles eerst rustig. Ik tel de onderdelen (je weet maar nooit). Of ik alles inderdaad aan de stofvouw of juist niet aan de stofvouw heb gelegd. En daarna ga ik knippen en ik zet streepjes en ik knip weer verder...

Daarna vouw ik de hele handel op, want het ontbijt staat voor de deur. Daarna is het qua actie op een laat pitje en aan het eind van de middag komt er weer leven in zaak en ga ik de tekens even overnemen en ook de halslijn zet ik er even duidelijk op... en dan is het weer etenstijd... gut... alwéér!!! Ja, alweer... morgen is er weer een dag...

De dames van Sancho...

$
0
0

Ja, de dames van Sancho hebben héle goede ogen. Dennis vertelde met een grote smile halverwege de Clubdag dat er op zijn schouder werd getikt, want er was een klein naadje los gesignaleerd op de rug van zijn trui... Je weet wel je hebt zo'n rugpas, met een mooie sierstiksel en daar zijn een steek of 10/15 van los en daar zie je dan een draadje van links naar rechts los op liggen... En of ik dat even wilde stikken... Túúrlijk!!! Dat heb ik wel vaker gedaan... eens stikseltje of een klein gaatje. Vooral in zijn lievelingstrui zoals deze en een donkerblauwe.

Dennis kan het zelf ook hoor, met de hand. Want hij heeft in zijn diensttijd geleerd om dat zelf te kunnen. Hij gebruikt zelfs het naaisetje uit zijn diensttijd daarvoor... Alles zit er keurig in. In een klein legergroen stoffen mapje, met een lint eromheen gedraaid en vastgestrikt. Erin zitten een paar kartonnetjes met garen, ook wol garen voor sokken en wat naalden in een paar diktes en veiligheidsspelden.


Maar deze keer doe ik het. Het is zo gepiept. Dennis is ondertussen bezig de foto's van de Clubdag te screenen van riant 500 stuks naar zo'n 100 stuks. Daarna loopt hij de foto's na, en bewerkt ze wat nodig is. Ik zit aan de kopse kant van de tafel. Machine er ploep op gezet en mijn nieuwe speldenkussentje gevuld met spelden uit het onhandige blikje (ik had toen nog niet mijn oude speldenkussen teruggevonden). En ik pak de trui van Dennis. En binnen 5 minuutjes is het stikseltje er weer netjes opgestikt. Zijn trui is weer het heertje!!

Dat ik nu twee speldenkussentjes heb komt goed uit, want dan gaat er eentje in de naaibox die ik bij Dennis heb staan. Dan heb ik, waar ik ook ben, een fijn speldenkussen!!

De originele jeanszoom, maar nèt een stapje verder afgewerkt

$
0
0




Leg je houten hamer maar klaar!!! Ik kwam dit filmpje vanochtend vroeg tegen... je moet toch wat als je je dochter vroeg wakker moet maken in verband met de orthodontist 😏

Hier laat een kleermaker volledig zien hoe je een jeans inkort, met behoud van originele zoom en dat dat aan de binnenkant ook zo is... wan tdat laatste stukje deed ik dus niet... en eigenlijk is het zó simpen... en zó mooi afgewerkt... Je hebt wel je timmermodus nodig, want de naden hebben bij de laatste ronde efkes een mep nodig😁😁😁

Oh ja...hij gebruikt géén enkele speld 😳
P.S. het fotootje is een beetje klein, maar die kan niet groter... er op klikken en je komt direct uit op het filmpje...


Oepsie... The lady Skater neemt wat plek in beslag...

$
0
0

Ja... tis effe wennen weer een E-book te plakken... Ik had voor een petrolkleurige tricot eerst een ander patroon in gedachten... Namelijk jurk 19 uit de Knip van januari dit jaar. Maar bij project 1 van de uitdaging "10 lappen voor 1 januari 2017" bleek dat fludderstofjes niet geschikt zijn voor alles, en ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat het stofje niet geschikt is voor dit patroon. De rok is namelijk behoorlijk glad, en ik vrees dat je werkelijk álles er dwars doorheen ziet. Van dit zelfde stofje heb ik namelijk al eens een jurkje gebakken en die was wat wijder qua rok en dat gaat nèt goed met een glad onderjurkje er onder. 


En toen zag ik gisteren Inge met een prachtig jurkje, The Skater Dress... haar 13e exemplaar!!! Dat zegt natuurlijk wel wat als je al 12 keer het jurkje hebt gemaakt en er nóg eentje gaat maken. Dus ik zag dat jurkje, keek naar de stof, prachtige print trouwens, en de valling van de rok... ik dacht... daar is mijn petrolkleurig stofje eigenlijk meer geschikt voor... Dus gevraagd welk modelletje het was, bleek het bij Sancho er gewoon bij te staan, ik was nog niet helemaal wakker...


Maar soit, gisteren moest ik eerst Dennis even ophalen van het station, want als hij op een project in Den Haag werkt is het handiger om te gaan treinen... dus hem opgehaald. Bij thuiskomst was Bridget al ijverig bezig met het avondeten en had ze het stokbrood in stukjes gezaagd en voorzien van een laagje geraspte kaas, oven aan en de tomaten crèmesoep stond ook aan... Lekker eten, lekker kwebbelen, toetje... ja... wat een tijd duurt dat zeg!! Na het eten zoeftem naar boven en het patroon uitgeprint... Er was nog even een stortingkje omdat mijn printer zin had om papier te vreten... wat die toch heeft??? Ik had gelukkig nog genoeg zwarte inkt, want die knippert al een tijdje dat 'ie bijna op is... pfew!!


Ik moest nog een paar andere dingen doen, mailtje hier en daar... en dan ligt dat stapeltje maar op de tafel te bránden hè... Tjonge eindelijk ben ik klaar. Ik bekijk het stapeltje en zie dat het bestaat uit twee gedeeltes. Daarna het uitleg gedeelte aan elkaar geniet en de hele handel mee naar beneden genomen, inclusief plakband en schaar en aan de eettafel geploft. Ik heb een werkkamer, maar de eettafel blijft dé plek om dit soort dingen te doen...

Ik heb het gisteravond niet afgekregen, aangezien ik het een precisieklusje vind, zodat ik er later lol van heb en het makkelijk kan overtrekken. Maar vanochtend trof ik de boel natuurlijk in de starthouding aan voor de rest... is niet handig met een ontbijtje en zo... Dus de boel zwiep opzij gezwiept... en ontbijt op tafel geploft... en gezellig kwebbelend ontbijten met Bridget... en strakjes... (eerst even werken, grrr wéér wachten hè) dan kan ik lekker verder de boel aan elkaar plakken. Stofje is allang gewassen (ergens in 2011 al) dus na het overtrekken, wel eerst kijken wat voor maat ik nodig heb, want de maten lopen van 1 tot en met 8... Eh ik heb géén flauw idee welke maat ik daarvan heb... en dan spelden, knippen, locken... hopla... jurkje af! Tenminste ik hoop dat het zo lekker flitsend gaat... En please geen herhaling van project 1 (vertel ik als het af is), want dat ging niet van een leie dakje... en wacht nog op een laatste "behandeling"...

Escher museum in Den Haag...

$
0
0

Vorige week was Bridget heerlijk aan het vertellen over haar dummy van school, daarin staan al haar kunstwerkjes, schetsen en projecten van school die met papier, potlood, verf, krijt, klei, computer etc. etc. worden gemaakt en gecreëerd. Dennis vroeg van alles over wat ze liet zien en Bridget verteld graag. Ze staat erbij, pakt er van alles bij en laat het in handgebaren zien. Ook kwam Escher aan bod en ik liet zien, toen ze er niet gelijk een beeld bij had, wat dát voor typisch kenmerk van Escher was.


De volgende dag vroeg Dennis of Bridget het leuk zou vinden om naar het Eschermuseum te gaan in Den Haag (het museum laat continue de collectie van Escher zien). En bij later navraag aan Bridget werd er enthousiast geroepen dat ze dat wel heel leuk zou vinden. Dus... afgelopen weekend gingen we naar het Escher museum.


Ik was 's ochtends verrast met een migraine aanval, grrr... dus medicijnen innemen en hopelijk zakt het snel. Dennis was er vast uit gegaan en ging vast de boel in gang zetten voor het ontbijt. Op tafel waren gezellig de kaarsjes aangestoken, vind ik toch altijd zo gezellig hè. Lekkere thee, witte bolletjes en vrolijk gebabbel. Na een uurtje zitten we in de auto naar Den Haag. Dat is niet zo ver rijden... en al snel wandelen we naar het museum en als we binnenkomen is het eerste wat Bridget zegt... Muggen vangen zal hier niet makkelijk zijn, de plafonds zijn hier zó hoog... Nee... die muggen zijn inderdaad niet te vangen met zulke hoge plafonds. Niet veel later, de kaartjes had Dennis al online besteld, lopen we de trap af en ploffen de tassen in een kluis en hangen de jassen op. We kijken even rond en zien een lokaal met allemaal kunstwerkjes aan de muren en kinderen en een volwassene zijn druk bezig met... iets... Dat iets blijkt dus een linoleumsnede te zijn... Nou... dát lijkt ons ook wel wat...




De begeleidster zwaait met haar arm richting een lege tafel en we gaan zitten. Dennis zit lekker tussen ons in, hahaha. Perfect, kan ik in één beweging een kiek van Bridget en van Dennis nemen. Daarna laat ze zien wat de bedoeling is, geeft ons een plankje, linoleum, potlood en guts... en wat tips over dat je niet richting je eigen hand moet gutsen, want dan gutst er bloed uit je petatters en dát is toch ècht niet de bedoeling. Dan... wat gaan we tekenen??? Dennis kijkt even naar de wand met allemaal pas gemaakte kunstwerken en gaat aan de slag... Ik bedenk ondertussen waar ik op moet letten, want te kleine tekening, dat krijg je natuurlijk niet uitgegutst... dus ik maak een poes in simpele lijnen...


Ineens zie ik Dennis leuke rondjes eruit draaien met zijn guts... en ik denk Hé, dat is leuk voor de achtergrond, want die was bij mij wel héél erg kaal... Even later mogen Dennis en ik gaan drukken. Er wordt even kort uitgelegd wat de bedoeling is, en Dennis mag eerst... pfff kan ik kijken hoe het ook al weer moet, want ik heb het ooit wel gedaan, maar dat is wel héél lang geleden.

 


Ondertussen is Bridget nog druk bezig met haar linoleum, want de dame is Pietje precies en heeft ook best veel sierlijke lijnen en sierlijke krullen om de bloem heen.


Dennis drukt zijn linoleum een aantal keer af en dit zijn de mooiste exemplaren en die hangt hij te drogen aan de muur. De mijne daar druk ik ook twee exemplaren van af en die vinden ook een plekje op de muur. Bridget mag daarna... en bij haar is een meisje, die een konijn heeft uitgesneden, vol aandacht aan het kijken wat Bridget aan het doen is...


Nadat van iedereen de vellen papier aan de muur hangen te drogen gaan we verder en gaan eerst op de begane grond kijken... Er is veel te zien, ook wat te lezen, over de familie en achtergrond van de familie Escher. Ook waar ze gewoond hebben en naar toe verhuisd zijn komt aan bod. Ook dat meneer Escher dól is op de boel bedotten... en dat zal je veelvuldig in zijn werken terugzien... Overal zie je instinkers... Leuk!!

Her en der zie je ook teksten over de ruimtes uit de tijd dat dit nog geen museum was, en het valt ons op, dat het er barst van de spiegels!! En niet zulke kleintjes, maar méga grote spiegels... je bent niet te missen hoor!!


Ook hangen er megagrote kroonluchters in de meest bizare vormen: een walvis, een urn, een passer, met geodriehoek, een paraplu en zelfs een doodskop... de laatste vind Bridget ongepast... Ze vind een of ander kunstbeeld die we buiten tegenkwamen ook drie keer niks, dat waren twee skeletten die tegen elkaar aan stonden... IEKS...


Daarna komen deel 2 en deel 3 aan de beurt. Ik kom meerdere malen de print van mijn stofje tegen. Niet allemaal die van zwart wit, naar wit zwart doorlopen, maar wel het principe en dat zien we in meerdere vormen, paarden met paarden, vissen met vissen, vissen met zwanen etc. etc. etc. Bridget maakt ook nog een filmpje van een strook kunstwerk dat als ik het goed heb onthouden "metamorfose" heet.

 

Hierboven was een klein doorgangetje, met een mega grote spiegel waar veel kunstwerken waren te zien met de prints die zoals mijn Escher stofje waren... Bridget wilde graag de bovenste fotograferen en moest daarvoor op haar tenen gaan staan. In het museum zijn nog andere kunstenaars te zien. Vraag me niet welke, want ik heb daar niet opgelet. Het trappenhuis is trouwens een uniek exemplaar, waarvan de treden niet bepaald recht lopen. Je hebt het gevoel of je naar achter kukelt als je er op loopt, maar gelukkig is er een stevige trapleuning. Naar beneden kijken in het oog van de trapleuning is een WOW-fenomeen. Dennis fotografeerde half zich vasthoudend aan de leuning en half tegen een rood fluwelen band aan staand, want eigenlijk was hij een traptrede te ver hahaha.


En ineens is het alweer kwart over vier en moeten we snel onze kunstwerken ophalen, want het lokaal gaat om half vijf dicht... Dus zoef... De linoleumsnedes zijn goed in papier verpakt, want die geven nog rijkelijk af. Ondertussen heeft Dennis als verrassing voor Bridget een restaurantje gebeld, Roma in Gouda, en een tafeltje gereserveerd.

We doen vervolgens nog een tijdje alsof we gewoon Hollandse pot á la bloemkool gaan eten als Bridget vraagt wat er op het menu staat vanavond. Dennis en ik hebben (zachtjes) grote lol en pas als de auto op klein Amerika wordt geparkeerd daagt er bij Bridget dat het geen Hollandse Pot wordt. We lopen de Lange Tiendeweg op en de freule vraagt of we bij Roma gaan eten, want daar is de lasagne zó lekker, en ook de kruidenboter is mjammie. Dennis doet nog even alsof we ergens anders wat gaan eten door een stukje voorbij Roma te lopen... en ineens met een zwieper om te keren... en Bridget blij roept "O toch Roma!!" als we naar de ingang lopen.

We hebben lekker gesmikkeld. We krijgen eerst brood met kruidenboter, meloen met prosciutto. Daarna lasagne en een toetje.... pfff we kunnen geen pap  meer zeggen. En ploffen daarna lekker thuis op de bank... even uitbuiken hoor...

Mot met tricot...

$
0
0

Ik denk, achteraf, dat dit model shirt met strikceintuur toch beter van een ietwat steviger stofje had kunnen maken. Ik heb van te voren wel getwijfeld, maar er stond bij het shirt in de Knip crêpe tricot en dat is vermoed ik toch ook soepel vallend. Maar goed ik moet het even doen met wat ik in de kast heb liggen en ik dacht dat het wel kon. Soit!

Dus nu mot met m'n tricot... Dat had ik van deze tricot eerlijk gezegd niet verwacht, omdat het niet van dat heel erge fliebelspul is wat zo wiebelig en best zwaar is. Dit lijkt gewoon dunne tricot met een flinke dot katoen, maar het is me toch een exemplaar!!! Het knippen ging nog prima... Het krulde ook niet als een oelewaaier. Dus ik dacht... Nou de start is goed... Hmmm verkeerd gedacht... want het is me een spulletje...


Je legt het onder de locker en het drijft gewoon weg... je hebt drie handen nodig wil het in gelid blijven, zodat je locksteek daar komt waar het moet komen... en dat met her en der een speld... niet zo zen voor mijn mes... Dus dan maar eerst stikken met een grote steek met de naaimachine, sjucht... en dan locken...

Ik had het patroon al ingekort, zoals altijd, want ik ben geen 1,72m, maar na het instikken van de coupenaadjes en de naden etc... Blijkt dat mijn voorgevel te hoog zit... Fijn voor mijn hersenpan, voor de potloodtest zal ik vast slagen, maar ik heb het patroon al ingekort!! Irritant zeg, vooral het IS al aangepast... dus nog maar een zwik omhoog hijsen...


Het resultaat van de aanpassing is mwa.... matig, maar goed ik ga niet nog een keer het stiksel eruit pulleken want het stofje is een nachtmerrie. Binnen no-time heb je een gaatje gefabriekt... Grrr...

Daarna zijn de hoekjes en het splitje aan de beurt en die gaan redelijk... Even een strijkijzer over mijn werk en het is keurig glad... Poeh eindelijk iets wat een béétje goed gaat.

Daarna is het halsbeleg aan de beurt. Ik stik het er op en klap het om, knip de naadtoeslag een stukje af en een knipje voor het splitje midden voor. En ja hoor... de stof heeft er geen zin in en denkt dat het een maaltijd is voor de naaimachine en verdwijnt in het gat van de naaimachine. Die wil de boel inslikken precies bij de middenvoor... Nou en dat is juist het punt wat ik altijd pietje precies netjes wil hebben en dat is het dus niet... Ik baal als een driewegstekker en voel alle energie juist van de Clubdag gekregen wegzakken, wat een pokkespul is dit tricot toch. Zo'n simpel modelletje zou toch niet zo'n ramp moeten zijn dat je al dágen in etappes bezig bent.

Ik besluit bij Kleurenmix elastisch pipingband/paspelband te bestellen... misschien kan ik voorzichtig het sierstiksel los tornen en er een elastisch pipingbandje langsstikken. Dan is de ondergrond een stuk steviger om door te stikken dan het beleg, en wil mijn naaimachine de stof midden voor misschien niet opvreten...


Bij het doorpassen gelijk de mouwen afgespeld... en die hangen er nog steeds zo bij... Géén zin...

Terwijl ik wacht op de bandjes ben ik door mijn stofjes gaan hopsen en heb een patroon bij een bepaald petrolkleurig tricotje gewijzigd... Dat wordt The Skater Dress... Het is een E-book en moet uitgeprint en geplakt worden... daar lekker mee bezig geweest terwijl ik eigenlijk een sierstiksel eruit moet fietsen... Oooohhhhh lekker gemotiveerde mina hè!!

Spoedbestelling galarok voor Kirsten

$
0
0

Op 9 december 15:57 uur kreeg ik van Kirsten het verzoek of ik een galarok wilde maken voor een galafeest de volgende dag.......... Ze meldde er bij dat ik goed moest nadenken voordat ik antwoord gaf, want de freule weet dat ik graag alles voor m'n kideren doe en dan weleens tegen mijn irritante energiegrenzen aanloop. Maar na het bekijken van het bovenstaande plaatje en mijn voorwaarden dat er wel een stofje in mijn kast moest liggen en dat zij vanuit Den Haag hierheen komt, want zonder model kom ik er zeker niet. Na wat heen en weer geApp meld ze dat ze om 20:00 uur thuis zal zijn. Ik neem ondertussen een snoekduik in mijn lappenkast en zie twee zwarte stoffen. Een zijde grote lap en een klein lapje van een mix-iets. De laatste is het meest geschikt qua valling van de stof, maar of ik genoeg heb... Maar ik heb in ieder geval zwart... en uni...


Nadat ik de dame van het station heb opgehaald gaan we kijken wat het meest geschikt is en wat ze exact wil hebben. Want de voorbeeldrok is een gevoerde voilerok... en dat valt totáál anders dan de stoffen die ik heb. De keuze valt op het kleine mix-stofje.

Als ik de rok op de foto bekijk, besluit ik de rok op Kirsten te gaan mouleren, want eerst een patroon zoeken, uitraderen, verbouwen,want Kirsten is niet standaard, knippen etc. etc., dat duurt véél te lang. Dus... ik ga 's avonds in mijn hoofd zitten en bedenk hoe ik het ga doen, ook de werkvolgorde loop ik door en uiteindelijk is het helemaal compleet in mijn hoofd.


De volgende ochtend staan we om acht uur op. Ik tetter dametje ook uit haar bed, want zonder haar kan ik niet starten. We ontbijten en ondertussen vertel ik wat ik wil gaan doen en wat zij moet doen. Ze kwam in een zwarte spijkerbroek beneden, maar dat is niet handig, want er zitten te veel bubbels, zakken, knopen, rits etc. die belemmerend werken om te mouleren. Ze komt daarna met een sport renbroek met kortshirtje naar beneden, zodat het glad om haar lijf zit en ik de stof goed kan bevestigen en wát je ziet ook zo wordt.


De stof wordt is 10 cm langer dan wat ik nodig heb qua hoogte, dus perfect. Ik begin met de overslag en plaats een coupenaadje... ga dan achterlangs door en maak 3 plooitjes links en 3 plooitjes rechts. Hoe lang de plooitjes worden dat wordt in de loop van alle speld toestanden vastgelegd.


Het coupenaadje links moet net zo worden als coupenaadje rechts, dus die wordt later helemaal exact nagemeten. Er vind nog een hele verschuiving plaats als blijkt dat het mooier is voor de valling van de overslag om een schuin plooitje te plaatsen achter de overslag en langzaam aan begint de rok steeds meer vorm te krijgen.


Ondertussen gaat mijn hoofd verder en bedenkt de sluiting... kijkt of elastiek handig is ivm de achterkant van de taille, dat bij Kirsten vaak iets openkiekt.


Tig spelden worden gebruikt en uiteindelijk hou ik van de 1,40m brede stof een flap over die niet in de rok wordt verwerkt. Het was nog een heel speldgedoe om de juiste split voor elkaar te bakken. De plaats... Een paar centimeter heeft enorm veel verschil of je bovenbeen er mooi tussenuit piept of niet... Ja... want dan gebeurt er gewoon niks en valt de rok als een dooie Lowietje helemaal preuts dicht... da's natuurlijk niet de bedoeling van de dame!!!


Ik ga de coupnaadjes links en rechts kopiëren en de leidraden van middenvoor en middenachter erop zetten. Links en rechts moet gelijk zijn... De plooitjes overal even diep...


Als dat is gedaan is, krijgt ze de rok weer aan en wordt de lengte van de plooitjes bepaald. Kirsten wil haar mooie achterwerk "verstoppen" in de plooitjes... Waarom ze die wil verstoppen is mij een raadsel, maar Madame bepaald...



Ondertussen wordt ik door Bridget voorzien van een natje en een droogje en eindelijk na, voor mijn gevoel, úren, kan ik achter de naaimachine gaan zitten en het gevaarte definitief in elkaar stikken. Ik begin met de coupenaadjes...


Dan de plooitjes aan de achterkant...

Dan is het schuine plooitje van de overslag aan de beurt... Er wordt nog even een en ander "getekend" met draad in verband met waar de overslag uiteindelijk beland.



Hier komt 'ie...

Tekenen met draad...


Nog een dwaling met elastiek. Ik dacht handig te zijn door het elastiek aan elkaar te stikken en dat vast te zetten aan de bovenkant en om te klappen... Maar dat was in de praktijk te stijf... dus afgekeurd.


De overslag wordt afgewerkt.


Het schuine plooitje wordt vastgezet.


En dan wordt bepaald wat er van de rok afgaat... Deze schuine reep stof gaat er dus uiteindelijk van af...


Nog even binnenoverslag naadtoeslag afmeten... Handig zo'n centimetermaatje... Ik kan niet zonder meer... Ondertussen wordt de rok ook nog even onder het strijkijzer gegooid, want zomen afmeten strakjes gaat niet zonder dat de stof glad is...


Dan de tunnel maken en 1,5cm breed elastiek er doorheen trekken... en daarna 5 grote zilveren drukkers als sluiting afmeten, eerst tot hoe hoog de split nu exact moet komen, zonder dat het bij het bewegen en zitten problemen oplevert. Daarna elke drukker een eigen plekje geven en vastzetten. Het is allemaal handwerk, dus ik verzoek Kirsten om aan Alberto (haar vriend) door te geven dat als hij haar rok los wil maken... het met beleid moet... Later hoorde ik van Kirsten, dat hij heel veel lol had om in één precieze ruk haar rok los te trekken... ik kan me er wel wat bij voorstellen...


En dan eindelijk na úren kan ik de zoom erin spelden... De dame heeft haar mooie schoentjes met hakjes aan om de precieze lengte af te meten en dan is het zoeftem de zoom erin stikken en hopla alle bullen inclusief Kirsten naar Den Haag brengen. Een foto zonder spelden heb ik dus helaas niet. 

Kirsten heeft in de laatste uurtjes wel netjes van mijn noeste arbeid haar nageltjese gelakt, haar make-up vast gedaan en een mooie staart met omslag gemaakt in haar haar.

Bridget gaat gezellig mee naar Den Haag en bij thuiskomst plof ik op de bank om er de eerste uren niet meer vanaf te komen.

Blok 1 kraag en staander

$
0
0

Het begint allemaal op 26 december 2016... Ik zit lekker te kleuteren op Facebook en lees ineens bij een groep op Facebook bij "Naaien voor Vriendinnen" of "Zelfkledingmaken koffie- en Ontmoetingshoek", ik wil even kwijt zijn bij welke, dat Saskia van plan is een aparte facebookgroep te beginnen waar technieken worden uitgediept, kennis wordt vergaard over technieken en dat we aan haar denkbeeldige "keukentafel" gaan zitten met onze naaimachine om allerlei technieken eigen te maken. En ze vraagt of daar belangstelling voor is... nou dat is er zeker... !!!

Ze maakt een groep aan, en binnen no-time zie je de ene na andere erbij komen. Het is de bedoeling dat we geen kijk- en leesgroep worden, maar echt daadwerkelijk achter de naaimachine aan de slag gaan. Een keertje een techniek overslaan dat kan, maar als het vaker voorkomt (om welke reden dan ook) dan wordt je gevraagd om de keukentafel weer te verlaten. Dat klinkt misschien een beetje streng, maar dat is wel een goede stok achter de deur om er een succes van te maken en de dus de technieken eigen...


In het begin worden er wat ideetjes in de lucht gegooid over wat voor technieken dat allemaal zouden kunnen zijn... Er worden door diverse dames technieken of moeilijke onderdelen van een kledingstuk aangedragen. Er wordt een bestand aangemaakt met namen en daar kan je een kruisje achter je naam plaatsen als je een bepaalde techniek hebt uitgevoerd... Dat laatste moet ik dus nog doen... maar ik moet even nog uitvogelen hoe je dat doet op Facebook... .

Dan komt Saskia op 31 december met het voorstel om met Themablokken te gaan werken. Ze komt met het idee om te beginnen met het maken van een blouse en dan wel met 3 Themablokken. Het eerste blok is een kraag met een staander, tweede blok zijn knoopsgaten en het derde blok is een manchet. Voor elke techniek heb je 3 weken en als je dus naast alle proefkonijnen ook nog eens eentje van de echte stof gaat maken, dan heb je dus na 9 weken een compleet kledingstuk klaar en dus eind februari kan de catwalk gaan draaien...


2 Januari is de officiële start van blok 1. En al snel zijn er filmpjes, tutorials en tips te zien en ik bekijk ze allemaal gretig. Sommige dames maken meerdere kragen en komen stapje voor stapje steeds verder in het perfectioneren van de kraagpuntjes. Ik zie er zelfs eentje met een A-symmetrische kraag... kunstig!! Het is hier nog kerstvakantie, en ik ben mijn vriendin aan het helpen met verven, sausen, dozen verpoten, schuren van de trap, thee zetten en peptalk. Dus ik dacht, dat komt daarna wel... Hm... mijn lijf had zo zijn eigen ideeën daarover door te gaan matten met wat ontstekingen her en der, maar uiteindelijk in de derde week begin ik in ieder geval met de voorbereidingen en zoek een restje stof, plakvlieseline, garen, patroon, ik rader uit, en ik knip. En dan val ik even ècht knock out. Mega foute boel in oren-regio, dus moet nu ècht luisteren en oppassen... Grrrr... het termijn verloopt juist zowat... Ik krijg er helemaal de kriebels van...


Ik ben (gelukkig) niet de enige die zijn huiswerk nog niet klaar heeft, en ik had ergens bij een berichtje al gezegd dat ik er mee bezig was en dat het er aan kwam, maar ja... het gaat altijd trager dan ik in mijn hoofd denk. Uiteindelijk ga ik er een avond goed voor zitten, want zo lang zijn de tutorials ook niet, dus moet ik het toch ook wel binnen een avond kunnen fiksen (inclusief foto's nemen). Ik installeer mezelf met de laptop naast me, zodat ik stap voor stap de tutorial volg. Dan kan er niks mis gaan.

Ik merkte bij het spelden van het patroon op de stof al, dat het restantstofje een niet zo wauwiewoepie stofje is, want de spelden krijg ik er lastig in. Een raar tegenstrijdig fenomeen, want het stofje voelt poezelig zacht aan. Daarna ga ik de patroondelen even onder een strijkijzer gooien, want het restantje ligt al jarenlang opgevouwen in de kast en de vouwen zijn niet misselijk. Ik neem gelijk plakvlieseline mee, zodat ik dat gelijk kan knippen en erop strijken. Dat strijken moet trouwens voorzichtig, want vlieseline is een raar spulletje (niet stomen trouwens, want dan laat het weer een soort van los).


Daarna kan er éindelijk begonnen worden met stikken, en aangezien ik pas een tutorial gezien heb om de puntjes van de kraag mooi en makkelijk met een draad eruit te trekken, in plaats van met een schaar èn dus risico te lopen op een gat in je punt, probeer ik dat gelijk uit... Ik speld zoals gewoonlijk ijverig de boel vast ondanks dat de stof met de vlieseline nu helemaal stug is om te spelden. Na een paar centimeter stikken besef ik dat dat niet handig is als je de draad wilt toevoegen waardoor je de stof op en neer moet bewegen in de hoek... dus hopla anti Nicole vandaag en alle spelden gooi ik eruit... Wow... da's raar, maar het gaat prima. Ook dat gezwiep met de draad, en in het hoekje een haaks steekje met steekgrootte 1,5, het gaat allemaal prima.


De naadtoeslag wordt gehalveerd en in de hoekjes worden nog wat meer afgeknipt en uiteindelijk mag ik aan de draden trekken en kijken wat er gebeurd... WOW!! Wat een strak hoekje heb ik me daar zeg... Sodeknetters!!! Ik ben helemaal happy... Nummer 1 is mooier dan nummer 2, maar goed... de hoekjes zijn beter dan ik ooit met een schaar voor elkaar gebakken heb. Daarna even de kraag onder de strijkijzer zwiepen en de boel is mooi plat (zorg er wel voor dat de bovenkraag pietsie over de rand helt, dat is mooier).


Daarna ga ik de kraag doorstikken en ik gebruik de draad in de puntjes nu als hulpje om het stiksel makkelijk op te laten starten als je de hoek omgaat en weer begint met stikken... alleen... heb ik met dit stofje, wonderlijk zacht, maar lastig te bespelden, stikken gaat gepaard met gebonk (alsof mijn naald te dik is, en dat is dus niet zo) ook transportproblemen en is het is ook stroevig. Dus ik vermoed dat het niet weg wil uit het hoekje bij het verder stikken om de hoek... en ik ben bang voor rare kleine steekjes, of dat er niet eens een steek wordt gebakken en je op de plaats blijft staan... dus ik trek zachtjes... en iets meer dan zachtjes aan het draadje...


... en er ontstaat een strak stiksel, maar door het stroevige, trek ik toch iets te hard, want nu zijn er een aantal steken pietsie groter dan de voorgaande en latere steken... Jammer...


Daarna de staander aan de kraag zetten en dit gaat ook netjes. Ook weer de naadtoeslag gehalveerd en dan de boel keren en strijken... Als je op de foto klikt, zie je dat er allemaal kleine gaatjes in de stof zitten, dat zijn speldeprikken van het patroon erop prikken... en die gaatjes blijven zelfs na het strijken gewoon zitten... maf stofje... Maar goed... Is een prima voor een proefkonijn.


De blouse waar ik deze kraag van heb gebruikt is blouse 11 van de KnipMode januari 2017 en die sluit niet bovenaan je strotje met een knoopje, maar heeft eerst een V-hals... Dat vind ik bij mezelf het mooiste staan... en aangezien ik zelden of nooit iets tot hoog sluit, want ik hou van een beetje lucht tegen mijn keel, wilde ik deze kraag uitproberen, want dit is de blouse die ik uiteindelijk wil maken. Maar voor de foto laat ik wel even zien hoe een kraag er uit ziet als hij gesloten is... Ziet er voor poging één niet geheel beroerd uit. De kraag is best wel strak...


En dan nog een verhaaltje bakken... De volgende avond hoor, want het was ongemerkt toch al aardig laat geworden... En nu pfew... net binnen de deadline heb ik het af en dus mijn opdracht af... Het volgende blok is namelijk al begonnen en dat is het blok om knoopsgaten te maken... En ohhh wat een beauty's heb ik gezien op tutorials... Niet alleen gewone knoopsgaten, néééé... ook gepassepoilleerde knoopsgaten en kleermakersknoopsgaten... Je weet wel, met de hand, met vuldraad, zijdedraad en wax... zó mooi om te zien, hoe steekje voor steekje een mooi knoopsgat wordt gemaakt...

Nou ik ga snel mijn exemplaar in de facebookgroep plaatsen... Dan kan ik (morgen) door naar de volgende ronde aan de keukentafel... mèt een tas thee graag!!

Blok 2 knoopsgaten

$
0
0

Even wat technische informatie... Ik heb een Pfaff Expression 3.0 en die heeft een computergestuurde knoopsgatenvoetje... Makkelijker kan het eigenlijk gewoon niet. Deze naaimachine komt uit 2009 en heeft heel wat metertjes gelopen en is nu hoog toe aan een onderhoudsbeurt, maar dat zou niet te merken moeten zijn aan de afdeling computergestuurde knoopsgatenboer!

Nou deze week enthousiast begonnen aan mijn huiswerk van blok 2... Knoopsgaten maken. Nu moet ik toegeven dat knoopsgaten niet mijn hobby is. Zoals je kan lezen bij diverse blogjes hier. Ik heb, zelfs een keer een give-away aan die verrekte knoopsgaten gekoppeld om een jurkje, dat al 1,5 jaar af was, van knoopsgaten te voorzien. Maar eigenlijk komt het er op neer, dat ik niet zo moet mekkeren, want mijn naaimachine met computergestuurde automatische knoopsgaten bezorgen mij geen kopszorgen, want als ik de boel goed op maat instel, voetje goed aankoppel, het dubbeltransport er vanaf haal... dan kan er eigenlijk niet veel mis gaan...

Tenminste dat dacht ik toen ik er deze week aan begon... Hmmmm nou... ik kan je vertellen dat mijn naaimachine me deze keer een héle andere kant laat zien qua knoopsgaten. Wat die heeft (behalve dat 'ie een beurt nodig heeft...) maar om nou op deze manier te protesteren en aandacht te trekken is ook weer het uiterste hè.

Dit simpele model knoopsgaten zou je bijna met je ogen dicht kunnen doen, behalve het voetje op de goede plek neerpoten dan,... toch?? Maar bij mij kan alles... vandaag in ieder geval dus wel hè!!


De hele boel zit op zijn plek en de strepen zijn gezet. Ik heb een basis knoopsgat ingesteld van 15mm. Dat is voor een gemiddeld knoopformaat voor een blouse. Ik zet mijn automatisch knoopsgatenvoetje op z'n plek en tjoeken maar...


Nou tjoeken doet 'ie... minstens 40mm ver... dan bedenkt 'ie Ooooh jáh... ik moet een knoopsgat van 15mm maken hè... en hij tjoek terug. Mijn wenkbrauwen zitten op zolder, maar soit, we tjoeken verder... en hij gaat netjes terug, maar gaat niet tot het eind... hij gaat weer eerder op de terugweg... uiteindelijk eindigt het trensje wel gelijk... wauw!!


Nou poging twee... ik hou deze keer het stofje lichtjes vast, want een lekker stofje was het bij het maken van het kraagje ook niet... maar dan verwacht ik toch geen gestippelde knoopsgaten... Ik kijk een beetje argwanend naar het voetje... ben héél benieuwd wat er deze keer gebeurd...


En er gebeurd niks bijzonders... hij tjoekt netjes een knoopsgat van 15mm... Kéurig (behalve dat de steken niet mooi zijn)!! Het huiswerk bestaat uit meerdere knoopsgaten maken die hetzelfde zijn, zoals je ook doet bij een blouse... Op naar het volgend lelijk monstertje van 15mm zou je zeggen...


... dus niet... het begint weer net als de eerste keer... eerst tjoeken, tjoeken en tjoeken... welliswaar iets korter dan de eerste keer... dan denken OEPS ik moet zigzaggen... en vervolgens weet 'ie bij de laatste teruggang niet van ophouden en eindigt de trens een halve centimeter te ver.


Poging vier... De start... de linkerpoot is maar liefst 50mm!!! Dan tjoekt 'ie voor de rechterkant met deel één van de rechterpoot.. en die stopt een héél stuk eerder dan de linkerpoot lang is... mja... gezellie... daarna tjoekt 'ie terug en eindigt 'ie een héél stuk eerder dan de linkerpoot lang is... Goh... dit is toch ook niet wat de bedoeling is...


Ik ben dus bij álle knoopsgaten op dezelfde plek begonnen. Het voetje stond exact overal op dezelfde lijn... Ik heb dit nog nooit meegemaakt met mijn knoopsgatenboer. Ik bewaar dit lapje voor het geval dat, want mijn naaimachine moet wel voor onderhoud, en de draadspanning van de bovendraad is niet goed, dus het stiksel ziet er niet uit, maar dit...?? Dit is een onbekend fenomeen... Ik hoop dat het aan het stofje ligt.


Nou... op katoen deze keer. Weer dubbel en dat soort grappen, dus daar kan het niet aan liggen. Fingers crossed en ik plant het voetje weer neer... tjoektjoeketjoek... volgende... volgende... en volgende... Hmmm het stofje heeft blijkbaar véél invloed op het gedrag van mijn mijn knoopsgatenboer... niet op de charmante look van de slordige zigzagsteken...


Met een vuldraad, niet de goede weet ik, maar ik heb even niet anders bij handen, ga ik ook even uitproberen... Ik maak de handel vast....


En tjoeketjoeketjoek. In één keer een knoopsgat zonder verschillende linker- en rechterpoten.


Draad laat zich soepeltjes wegtrekken, alleen ziet het knoopsgat er nog steeds beroerd uit helaas, maar dat is doordat er hoognodig onderhoud gedaan moet worden aan de machine.


Dan ga ik eens al mijn andere "fantasie"knoopsgaten uitproberen... Ze zien er allemaal afgrijselijk uitzien, maar hoop dat dat door die draadspanning wordt veroorzaakt, die ik maar niet veranderd krijg en niet weet waarom. De laatste blijft uiteindelijk zelfs vaststaan op één plek...


Daarna nog een keer overgedaan en hij tjoekt deze keer verder, maar wauwie is het niet...

Tja... en dit was dus mijn huiswerk... als ik juf was zou ik de kwaliteit afkeuren, want zó foei wat zijn de knoopsgaten lelijk zeg.

Het is dat ik weet dat de naaimachine ook mooiere knoopsgaten kan maken... anders zou ik ernstig twijfelen aan mijn machine.


Dit zijn normaal gesproken de knoopsgaten die ik gewend ben (dat was ook op een vervelend stofje, maar meer een rafelig stofje, dus open snijden was lichtelijk spannend)...
Viewing all 455 articles
Browse latest View live